Jackelien Sam in Zwembad De Kragge in Zwartsluis.
Jackelien Sam in Zwembad De Kragge in Zwartsluis. Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 5: ZvZwartsluis

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 5 staat Zwemvereniging Zwartsluis centraal.

Voor sporters is het coronavirus buitengewoon vervelend. Voor de zwemmers van ZvZwartsluis is dat niet anders. “Een nadeel is dat alles stil ligt”, vertelt voorzitter Jackelien Sam van de zwemvereniging uit Zwartsluis. “December vorig jaar zijn nog twee zwemmers van ons naar het NJK geweest. Daarna zijn er nog maar weinig wedstrijden gezwommen. Van maart tot en met mei lag alles stil. Na de zomervakantie was er een aantal zwemwedstrijden. Toen hebben we de eerste ronde van competitie gezwommen. Daar hebben we het goed gedaan en daar ben ik trots op. We waren met een kleine groep. We hadden niet elke leeftijdsgroep bezet. Dan krijg je een vervangende tijd toegewezen. Als je dan nog tot zo’n goede prestatie komt. De tweede ronde is niet meer gezwommen. We hopen het straks weer op te pakken”, aldus Sam.

Aanvankelijk mocht er tijdens de tweede coronagolf gewoon worden doorgetraind in het zwembad in Zwartsluis. “Maar het wordt wel moeilijker om de kinderen gemotiveerd te houden zonder wedstrijden. Af en toe gooi je er een leuke training tussendoor. Ook het sociale aspect wordt gemist. Samen douchen, nakletsen, nog even wat drinken met z'n allen. Dat kan nu niet. En je kan ook geen leuke activiteiten organiseren.” Woensdag 4 november gingen de zwembaden vanaf 22.00 uur voor minimaal twee weken dicht. “Sommige kinderen zwemmen wel vier á vijf keer in de week. Dat moeten ze nu missen en ze zien hun zwemvrienden niet. En straks moeten ze weer opnieuw opbouwen”, aldus de voorzitter.

ZvZwartsluis heeft geen eigen kantine en dus geen horecaopbrengsten. Daarom wordt de vereniging in die zin minder zwaar getroffen in coronatijd dan andere verenigingen. “Wel zijn de vaste lasten ook voor ons grotendeels gewoon doorgegaan en zijn wij onze leden tegemoet gekomen door minder contributie te innen. Met het zwembad hebben we in deze periode ook in redelijkheid afspraken kunnen maken. Ook betekent corona en de als gevolg daarvan gewijzigde maatregelen dat er steeds van alles geregeld moet worden om te kunnen blijven trainen. Binnen de vereniging hebben wij hiervoor een coronaverantwoordelijke die gelukkig een deel van deze taken en zorgen op haar neemt.

Sam hoopt dat donderdag de zwembaden weer open gaan en de zwemmers weer kunnen trainen. “Het zwembad heeft alles goed geregeld en we werken nauw samen. Er zijn looproutes, iedereen moet een mondkapje op tot aan de badrand en we houden anderhalf meter afstand. Daarnaast wordt er heel veel schoongemaakt. Op de scholen zijn de regels soms iets flexibeler. Dat maakt het wel soms wel eens lastig en minder duidelijk voor onze zwemmers. Mooi om te zien is dat onze leden opstaan om iets extra’s te doen en dingen op te pakken. Zo wordt er door al onze zwemmers geholpen bij het schoonmaken. Met z’n allen zetten ze de schouders eronder. Dat vind ik wel een positief effect van corona. Ik ben trots op de zwemmers dat ze het samen willen doen zonder gemopper."

Zelf houdt ze ook van aanpakken. Sinds 2014 zit ze in het bestuur van ZvZwartsluis. “Ik had drie kinderen bij de vereniging en ik vond dat ik als ouder iets op moest pakken binnen de vereniging. Toen ben ik secretaris geworden." Na ruim drie jaar ging ze verder als voorzitter. “’De toenmalige voorzitter kreeg het te druk door andere verplichtingen en het was moeilijk om een opvolger te vinden. Toen dacht ik: ‘laat ik het maar doen.’ Verder ben ik ook nog official en geef ik trainingen aan een paar groepen.”

ZvZwartsluis is een vereniging met zo'n zestig leden. "Om de vereniging goed draaiende te houden moet je het als groep doen. Het bestuur, samen met de vrijwilligers en de zwemmers." Sam hoopt dat de vereniging in de toekomst gaat groeien. “We willen graag nieuwe leden. Hoe meer, hoe beter het voor ons is. Voor veel zwemverenigingen blijft het huren van badwater namelijk een grote uitdaging en die wordt steeds groter. Dat geldt uiteraard ook voor onze vereniging. Ik vind het belangrijk dat ZvZwartsluis een gezellige vereniging is en blijft en waar je mag zijn zoals je bent. Een vereniging waar ieder op z’n eigen niveau presteert, waar iedereen meetelt en plezier heeft.”

Ik vind het mooi om te zien dat onze leden opstaan om iets extra's te doen

Gerard Meijeringh