Lau haalt uit namens Olympia in het laatst gespeelde duel op 10 oktober
Lau haalt uit namens Olympia in het laatst gespeelde duel op 10 oktober Foto: Wim Poelhekken

Hoop gloort voor Sportclub Genemuiden, DESZ en Olympia ‘28

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - De KNVB mikt wat betreft de herstart van de voetbalcompetities op zaterdag 16 januari. Dat biedt hoop voor Sportclub Genemuiden, DESZ en Olympia ’28. “Er is een stipje zichtbaar aan de horizon”, aldus Olympia-trainer Hans Roeland.

Vooraf was er de overtuiging dat het een vreemd seizoen zou worden vanwege het coronavirus en dat is uitgekomen. Nadat er geen publiek meer welkom was bij wedstrijden, kondigde het kabinet op 13 oktober aan dat het amateurvoetbal werd stilgelegd. Trainen mocht nog wel, maar in groepjes van maximaal vier personen, waarbij de onderlinge afstand van 1,5 meter in acht moest worden genomen. Op 3 november werd dat zelfs teruggebracht tot maximaal twee personen. Toen besloten veel clubs om helemaal niet meer te gaan trainen en kregen spelers schema's om zelf wat te doen.

"We wilden wat activiteiten doen, maar nadat we alleen nog maar in groepjes van maximaal twee personen mochten trainen, heeft de club de boel op slot gedaan voor senioren. Ook omdat het aantal besmettingen weer toeneemt in Genemuiden. De club is daar duidelijk in geweest. Daar ben ik blij mee”, aldus Sportclub-trainer René van der Weij. Ook Olympia stopte ermee toen de regels bij trainingen nog strenger werden. "Toen hebben we besloten om het niet te doen. In groepjes van vier hebben we aardig kunnen trainen. Dat experiment is hartstikke goed verlopen. We hebben het drie weken volgehouden”, aldus Hans Roeland.

Bij DESZ is wel doorgetraind na de tijdelijke verzwaring van de coronamaatregelen. "In groepjes gaat dat prima en met twee man kan het ook. We hakken de groepjes van vier in tweeën. Dat gaat uitstekend. Wat conditievormen, wat doen met de bal en wat wedstrijdelementen. De spelers vonden het hartstikke leuk, maar je moet het natuurlijk niet twee keer per week doen. Dit vergt veel creativiteit van een trainer, maar ik vind het erg leuk. Het is toch een uitdaging", aldus DESZ-trainer Pim Kaagman.

In het amateurvoetbal wordt al ingespeeld op een herstart in januari. Her en der worden oefenduels ingepland. Ook in Genemuiden. "Op 9 januari spelen we tegen ACV en op 12 januari tegen Staphorst. Dan hebben we goede prikkels als we op 16 januari daadwerkelijk van start gaan”, aldus Van der Weij. Sportclub Genemuiden gaat deze winter niet op trainingskamp in Spanje. "Je zit met de veiligheid van de jongens en zo help je de club ook weer. Ik hoop dat we half december weer kunnen trainen. Het wordt een seizoen waarbij we iedereen nodig zijn. De breedte van de selectie gaat z'n werk doen.”

Dat is ook de mening van Kaagman. Hij rekent op veel blessures bij spelers. "Dat ga je krijgen. Je moet toch snel optrainen. Als de competities worden uitgespeeld, krijg je straks heel veel wedstrijden in een korte periode. De ploegen met brede selecties komen uiteindelijk bovendrijven.”

Roeland denkt dat het optrainen een lastig verhaal wordt. "Het is straks wel kerstvakantie. Maar misschien willen spelers in deze periode straks wel vaker trainen. Of het verantwoord is? We hebben de afgelopen tijd in viertallen best pittig getraind. Iedereen wil voetballen en zware blessures kom je altijd tegen, al denk ik wel dat je straks meer spierblessures gaat krijgen.” Roeland denkt niet dat de competities worden uitgespeeld. "Je hebt straks ook met het weer te maken en er moeten ook nog wedstrijden worden ingehaald. Ik denk dat het verstandig is om in te zetten op een halve competitie. Eventueel kun je daarna de bovenste zeven laten spelen om promotie en de onderste zeven tegen degradatie.” Roeland is er geen voorstander van om de competities definitief in het slot te gooien bij een nieuwe lockdown in een eventuele derde coronagolf. "Sport is heel belangrijk voor iedereen. Je moet gewoon doorgaan als het kan.”



Gerard Meijeringh