Arend Palland gaat op 23 oktober het duel namens Olympia '28.
Arend Palland gaat op 23 oktober het duel namens Olympia '28. Foto: Gert Paassen

Tien jaar terug in de tijd (10): Geen promotiefeestje voor Olympia ‘28

Sport


(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN/ZWOLLE - Tijdens de coronacrisis liggen veel sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. In deel 10 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat Olympia ’28 centraal. De club uit Hasselt pakte op 23 oktober 2010 verrassend de eerste periodetitel. Een kleine zeven maanden later kon Olympia ’28 deze prijs niet verzilveren en nam Hans Roeland afscheid van de club zonder promotiefeestje.

‘Olympia ’28 verrast met periodetitel’, kopt De Stadskoerier op woensdag 27 oktober 2010. De ploeg van trainer Hans Roeland won vier dagen eerder met 1-0 van FC Meppel en profiteerde optimaal van de verrassende nederlaag van koploper De Weide tegen Rouveen. Bijna tien jaar later kan Hans Roeland zich nog weinig herinneren van deze wedstrijd.

Zolder

“Ik weet nog dat Habieb Kalu het doelpunt maakte. Een Romario-type. Wat ik ook nog weet is dat we een onverwachts mooi feestje hadden in de kantine en vervolgens in café Advundum. Dat ging tot diep in de nacht door.” Arend-Jan Maatkamp weet zich iets meer te herinneren, al moet zijn geheugen wel even worden geprikkeld. “Ik moet even naar de zolder toe. Daar liggen allemaal boeken. Ik heb alles verzameld uit mijn tijd bij Olympia. Alle verslagen kreeg ik van Gerrit Slurink.” Na een half uur bel ik hem terug. “Nu het boek voor mijn neus ligt, begint het weer te dagen", zegt hij. Maatkamp kwam in de 60ste minuut in het veld. Tien minuten later leverde hij de assist voor de 1-0. Ik kon de bal precies doorkoppen. Habieb Kalu nam de bal in de loop mee en schoot ‘m loei en loeihard in de kruising vanaf zo’n 20 meter.”

Grillig

Dat seizoen beleefde Olympia een grillig voetbaljaar. “We begonnen goed. Dat we de eerste periode wonnen, was best bijzonder, want we speelden diverse keren gelijk. Na de eerste periode was het heel wisselvallig en vervolgens moesten we de nacompetitie spelen.”

Zwart van de rubber

In de eerste ronde van de nacompetitie moest Olympia afrekenen met Trynwalden. Het eerste duel was in Friesland. “We speelden daar op een keihard kunstgrasveld. Het was onverantwoord op daarop te spelen”, aldus Roeland. “Het zag zwart van de rubber en het was die dag heel warm. Toch speelden we een heel goede wedstrijd. Het was heel zuur dat we de 2-1 nog om de oren kregen”, aldus Maatkamp. Dat was het gevolg van een misverstand tussen keeper Freddie van Olst en Mark de Haan. Vlak voor tijd profiteerde Piet Wessel Dijkstra hier dankbaar van. Deze gevaarlijke aanvaller had de score in de eerste helft geopend, waarna Kjelt Bonhof de gelijkmaker aantekende. De late tegentreffer was een fikse tegenvaller voor Olympia.

De klasse van Dijkstra

Drie dagen later troffen beide ploegen elkaar weer. "We moesten winnen en begonnen hartstikke goed. Vanaf het begin hadden we de tegenstander finaal onder druk. Ze kwamen er niet aan en we maakten de 1-0”, aldus Roeland. Dat doelpunt werd gescoord door Maatkamp. "Marco Bouwhuis schoot de bal tegen de lat en ik stond op de goede plek”, aldus Maatkamp. Toch liep het niet goed af voor Olympia. "Uit het niets kwamen ze op 1-1”, aldus Roeland. Olympia maakte voor rust nog wel de 2-1 via Maurice van Raalte, maar na rust was de klasse van Dijkstra doorslaggevend. Hij scoorde nog twee keer. Een domper voor Maatkamp, die een goede partij speelde. "Ik speelde als voorstopper en had Dijkstra onder controle, maar toch wist hij drie keer te scoren. Volgens Hans was dit een van mijn beste wedstrijden.” Dezelfde Hans Roeland moest wel even slikken toen het duel was afgelopen. Zijn periode bij Olympia zat erop, een afscheid met een promotiefeestje bleef uit. "En dat was toch wel een grote teleurstelling”, aldus Roeland, die inmiddels weer terug is bij Olympia als hoofdtrainer.

Gerard Meijeringh