Pim Kaagman: 'Natuurlijk gaan we trainen.'
Pim Kaagman: 'Natuurlijk gaan we trainen.' Foto Tennekes

Clubs kiezen eigen weg wat betreft coronaproof trainen

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - De amateursport is voor vier weken in het slot gegooid bij de senioren, maar er mag wel worden getraind. Met maximaal vier voetballers bij elkaar en op anderhalve meter afstand. En daar wordt door de trainers van de voetbalclubs in Zwartewaterland verschillend tegenaan gekeken.

“De planning is om op de 27ste oktober weer wat te gaan doen.” Aan het woord is hoofdtrainer René van der Weij van Sportclub Genemuiden. “Ik heb de jongens vorige week eerlijk medegedeeld dat ze niet mogen trainen van de club. Ik steun dat besluit. Dat vind ik heel goed. In Zwartewaterland zijn extra besmettingen. De gezondheid is nu echt het belangrijkste."

Daarnaast vraagt hij zich af hoe lang spelers het leuk vinden om steeds in groepjes van vier te trainen. “Als ik naar mezelf kijk, zou ik er na twee of drie weken helemaal klaar mee zijn. Zo zou ik het als speler ervaren. De jongens moet zelf zorgen dat ze fit blijven met lopen of in de sportschool. We moeten met z’n allen zorgen dat we de boel weer onder controle krijgen. Dan moet je goede voorbeeld geven door even niet te trainen. De jongens vinden dat prettig, maar dat vraagt wel zelfstandigheid. De jongens doen dat. Ze moeten het zelf invullen. En in twee weken verlies je echt je conditie niet.”

Pim Kaagman

DESZ-trainer Pim Kaagman staat er iets anders in. “Natuurlijk gaan we trainen. Dat mag in groepjes van vier. Dat gaan we doen, één keer per week op donderdagavond. In twee blokken. Van 20.15 tot 21.00 uur. Ik pak een groepje van vier en de andere trainer een ander viertal. Van 21.00 tot 21.45 uur doen we dat nog een keer. Zo kunnen zestien voetballers trainen. En onze twee keepers trainen apart met de keeperstrainer.”

Volgens Kaagman kun je in groepjes van vier ‘best wel wat doen’. Denk aan techniek en afwerkvormen. En voor de dinsdagavond krijgen de jongens een loopschema voor thuis”, vertelt de trainer van de tweedeklasser.

De DESZ-trainer hoopt dat er vanaf 1 december weer oefenwedstrijden mogen worden gespeeld. “Dan kun je in december nog een aantal competitieronden afwerken. Het is koffiedik kijken en misschien wishful thinking, maar ik hoop met heel m’n hart dat we op 1 december weer kunnen voetballen.”

Hans Roeland

Trainer Hans Roeland had vrijdag overleg bij Olympia over de trainingen bij de club uit Hasselt. “Elke gemeente kan het op z’n eigen manier inkleden”, zegt Roeland op zaterdag. “We gaan dinsdag en donderdag trainen en dingen proberen. Hoeveel ruimte heb je nodig? Wat kunnen we doen? Vrijdag gaan we alles evalueren. Het zou mooi zijn als daarna het tweede, de lagere senioren en de vrouwen ook kunnen trainen, maar we proberen het wel op een goede manier te doen. Het is maar voetbal.”

De hoofdtrainer van Olympia '28 ziet toch wel wat beperkingen. “Ik had er laatst nog over met de trainer van BAS. Die regel van anderhalf meter afstand houden is geen manier om voetbal te bedrijven. Veel dingetjes die het leuk maken, vallen weg. Als je geen positiespel kunt spelen en geen partijtjes, dan gaat de lol er wel af. Je weet niet hoe lang dit nog gaat duren. Ik weet dat de KNVB bezig is met verschillende scenario’s. Ik hoop dat er een punt komt waar we naar toe kunnen werken.”

Roeland: 'Ik hoop dat er een punt komt waar we naar toe kunnen werken'

Gerard Meijeringh