De plek aan het Zwarte Water waar de verharde visplaatsen worden gerealiseerd.
De plek aan het Zwarte Water waar de verharde visplaatsen worden gerealiseerd. Foto: Aangeleverd

HSV Zwartewaterland brengt de vissport dichterbij de mensen

Sport

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Vissen is in opkomst en dat merkt ook Hengelsport Vereniging (HSV) Zwartewaterland. Het ledenaantal is de laatste jaren danig gegroeid. Het bestuur probeert de faciliteiten voor leden op een zo hoog niveau te krijgen. Daarom is er veel energie gestoken in het project om zeventien verharde visplaatsen te creëren langs het Zwarte Water. “Wij denken dat we onze leden hier een groot plezier mee doen en brengen de vissport dichterbij de mensen”, aldus voorzitter Jurry de Boer van HSV Zwartewaterland.

HSV Zwartewaterland werd opgericht in 2014 en is het resultaat van een fusie tussen Hengelaarsvereniging ’t Meuntje uit Hasselt en HSV Zwartsluis. “Eerst was het de bedoeling dat veertien visverenigingen zouden fuseren. Verenigingen van hier tot Nijverdal, Wijhe en Olst. Iedere vereniging zou dezelfde contributie moeten hanteren, maar dat was niet haalbaar. De verschillen waren te groot. Dat was niet op te heffen”, aldus De Boer.

Fusie in Zwartewaterland

Vervolgens kwam een fusie tussen de drie visverenigingen in Zwartewaterland in beeld. Er kwamen gesprekken. “We streefden naar één grote vereniging in Zwartewaterland, maar uiteindelijk haakte HSV Genemuiden af. Toen zijn we met z’n tweeën verder gegaan. We hebben een eigen competitie. Twintig keer per jaar gaan we vissen, onder andere bij het Jaagpad. Dat is ons wedstrijdstekkie”, aldus secretaris/penningmeester Ruud Spijkerman van HSV Zwartewaterland, die nog even benadrukt dat HSV Genemuiden zich nog steeds kan aansluiten.

Droge voeten

Bij HSV Zwartewaterland leeft al jarenlang de wens om goede plekken te realiseren bij het Jaagpad aan het Zwarte Water. “Maar het is een Natura 2000 gebied en dan is het toch moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk kregen we toch toestemming om het te realiseren, zodat vissers fatsoenlijk kunnen zitten. Doormiddel van een vierkante betonnen plaat van twee bij twee meter. Van het Jaagpad tot aan de scheepswerf komen er zeventien stuks. Dertien bij ons en vier voor algemeen nut”, aldus Spijkerman. “En dat is echt een honderd procent verbetering. Je kunt straks goed je spullen neerleggen en bij hoog water hou je droge voeten. En alles oogt straks mooi strak. Het is heel mooi dat we dit voor elkaar hebben gekregen”, aldus de voorzitter van HSV Zwartewaterland. Voor de realisatie van zeventien verharde visplaatsen heeft de visvereniging een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente. "Maar Rijkswaterstaat heeft de vergunning al verleend, maar we wilden het netjes doen. Daarom hebben we ook een omgevingsvergunning aangevraagd", legt De Boer uit.

Meer leden

HSV Zwartewaterland hoopt dat de visplaatsen dit jaar nog worden gerealiseerd. De visvereniging denkt dat dit recreatieve vissers uitnodigt om te gaan vissen. HSV Zwartewaterland zit duidelijk in de lift. “Voor de corona zaten we op 850 leden. Nu zitten we op ruim 1000 en groeien we richting de 1100. We hebben ruim 25 wedstrijdvissers, de rest is recreatief. En we hebben ook buitenlandse leden. Roemenen en Polen die hier werken. Zij vangen vis voor de consumptie”, aldus Spijkerman. HSV Zwartewaterland heeft een lage contributie. “Voor een bedrag van rond de 40 euro kun je het hele jaar vissen. Je krijgt een landelijke vispas, waarmee je in 90 procent van al het water mag vissen. En met onze vispas mag er worden gevist in al het water in Zwartsluis en Hasselt, maar je kunt ook terecht in Meppel, Staphort en Balkburg.” De Boer vervolgt: “En er is een app. Daarop kun je precies zien waar je kunt vissen.” Tijdens de coronacrisis zijn steeds meer mensen gaan vissen, maar volgens De Boer en Spijkerman was de vissport ook voor corona al in opkomst. “Hoe dat komt? Vissen is een ontspannend tijdverdrijf”, aldus Spijkerman. De Boer wijst op de gunstige werking van Vis TV. “En daar komt nog bij dat je tegenwoordig zoveel kunt krijgen op het gebied van vissen.”

Vijver

Vorig jaar vierde HSV Zwartewaterland het 5-jarig bestaan. Het bestuur wil investeren ten behoeve van de leden. De aanleg van verharde visplaatsen is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast is het streven om de vissport dichterbij de mensen te brengen. Zo is de vijver in de buurt van DESZ uitgediept en vergroot. Ook werd vis uitgezet. "Het was een initiatief van HSV Zwartewaterland, de buurtvereniging, de ijsclub en de gemeente. Je ziet dat het werkt. Tegenwoordig zie je veel vissers bij deze vijver.” Je moet het vissen naar de mensen toebrengen. De buurt maakt er nu weer gebruik van. Dat is heel leuk", besluit Spijkerman.



Je kunt straks goed je spullen neerleggen en bij hoog water hou je droge voeten

Gerard Meijeringh