Helmich Lubberts zette Sportclub Genemuiden op de digitale snelweg.
Helmich Lubberts zette Sportclub Genemuiden op de digitale snelweg. Foto: Helmich Lubberts

De onmisbare schakel in de sport: deel 1: Helmich Lubberts

Sport


(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Vrijwilligers zijn onmisbaar in de sportwereld. Dat is al tijden bekend, maar tijdens de coronacrisis blijken deze mensen eens te meer goud waard. In deze rubriek aandacht voor deze onmisbare schakels in de sport. We trappen af met Helmich Lubberts van Sportclub Genemuiden.

Vroeger had Lubberts nooit kunnen denken dat hij ooit zo nauw betrokken zou raken bij Sportclub Genemuiden. “Ik heb zelf bijna nooit gevoetbald. Eén keer. Op een horecatoernooi bij VHK. Dat was geen succes”, lacht Lubberts.

“Ik ging al op jonge leeftijd werken. Op m’n zestiende ging ik aan de slag in de horeca. Voetballen was voor mij geen optie. Vervolgens ben ik voor een periode van vijf jaar beroepsmilitair gewest. Tot 1990 was ik rijinstructeur. Daarna ben ik de bus op gegaan.” Hoe is hij dan bij Sportclub Genemuiden terechtgekomen? “Dat ging als vanzelf. Ik bezocht wel eens wedstrijden. Dan moesten er dingetjes worden gedaan. Via via sprong ik wel eens in. Dat gebeurde steeds meer”, aldus Lubberts.

Het begon met het ondersteunen bij activiteiten van de supportersvereniging. Hij hielp bij de activiteiten in de tent op het Havenplein tijdens de Biestemerk en bij de Kerstbazar. Langzaam maar zeker ging Lubberts de communicatieve kant op bij Sportclub Genemuiden. “Ik ging met clubbladen aan de gang en begon met het schrijven van verhalen. Daarna ging ik foto’s maken, in het seizoen 2002/2003. Dat was net toen het digitale tijdperk zijn intrede deed. Vervolgens vroeg Jan Schaapman of we wat met internet konden doen.”

Lubberts bezorgde Sportclub Genemuiden vervolgens een plek op de digitale snelweg. “Toen heb ik een website gemaakt. Dat ging niet zo soepel als nu. Bij iedere wijziging moest ik de hele website weer uploaden. Gelukkig konden we daar later van afstappen, omdat er softwareprogramma’s op de markt kwamen. Daar heb ik gebruik van gemaakt. Later volgde een update, zodat onze site ook op de telefoon was te zien. Tussentijds was ik ook druk met presentatiegidsen. Eerst een stukje schrijven en wat foto’s maken. Maar er kwam steeds meer bij. Ik kreeg er pijn in m’n buik van. Ik kon het alleen niet meer rond krijgen.”

Wat betreft de ontwikkeling van de site benadrukt Lubberts dat Piet Goossen een belangrijke rol heeft gespeeld. Lubberts groeide uit tot een zeer belangrijke schakel bij Sportclub Genemuiden. “Ik heb in de loop der jaren heel veel gedaan. Ik heb ook nog een tijdje de Club van 100 onder mijn hoede gehad. Via via ben ik erin gerold en vervolgens is het een olievlek geworden. De fotografie is een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik vind het nog steeds heel leuk om te doen. Daarnaast neem ik bij de wedstrijden alle doelpunten van Sportclub Genemuiden op.”

In deze coronatijd, waarin er niet wordt gevoetbald, brengt Lubberts het voetbal naar de mensen. Dat begon al in maart van dit jaar met het vertonen van archiefbeelden. “Vanaf 1995 heb ik beeldmateriaal. Ik heb heel veel boven water gehaald. Ik heb heel veel materiaal van de seizoenen toen Sportclub Genemuiden in de topklasse speelde. De clips zijn te zien via Twitter, Facebook en Instagram. Samenvattingen via ons YouTube-kanaal. De meeste beelden komen van RTV Oost. Je merkt dat mensen het heel erg leuk vinden. De beelden worden heel veel bekeken. Enkele weken geleden konden mensen een wedstrijd tussen Sportclub Genemuiden en Urk bekijken. In no-time hadden we 7.000 weergaven. En in twee delen waren samenvattingen uit de periode van Sportclub in de topklasse te zien. We kunnen nog wel even door met de clipjes uit de archieven, ik kan nog wel even vooruit.”

Ondanks het coronavirus ziet Lubbers de toekomst ‘best wel positief.’ “Eerst maar eens Covid 19 achter ons laten om daarna misschien wel sterker terug te komen. Ik ben elke dag met Sportclub Genemuiden bezig en dat blijft zo. Ik blijf alles doen. Het is veel te leuk om ermee stoppen. Het is mijn ding. Gelukkig heb ik een vrouw die mij daar alle vrijheid in geeft.”

Gerard Meijeringh