Een van de volgepakte tribunes bij het bekerduel tussen Sportclub Genemuiden en FC Groningen.
Een van de volgepakte tribunes bij het bekerduel tussen Sportclub Genemuiden en FC Groningen. Foto: Helmich Lubberts

Tien jaar terug in de tijd (11): Een geslaagd bekerfeest in eigen huis

Sport


(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Tijdens de coronacrisis liggen veel sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug in te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. In deel 11 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat het duel in de landelijke beker van Sportclub Genemuiden tegen FC Groningen centraal. Medio november 2010 werd bepaald dat Sportclub Genemuiden deze achtste finale toch in eigen huis wilde afwerken. Dat vergde een enorme organisatie, maar het bekerduel was wel een voetbalfeest voor de supporters van beide verenigingen.

2010 is een bijzonder jaar in de geschiedenis van Sportclub Genemuiden. De ploeg promoveerde naar de topklasse en bereikte op woensdag 10 november de achtste finales van de landelijke beker via een eclatante 1-9 zege op Dijkse Boys. Een dag later werd in de eigen kantine gekeken naar de loting voor de achtste finales. “We moesten wel tot bijna 24.00 uur wachten. Toen kwam FC Groningen eruit. Dat was mooi”, zegt Jan Tuinman, die in 2010 actief was als kantinebeheerder.

Sportclub Genemuiden overwoog om uit te wijken naar Zwolle of Heerenveen, maar uiteindelijk werd hier toch van afgezien. “Sportclub Genemuiden wil bekerfeest in eigen huis’, kopt de Stadskoerier op woensdag 17 november. “Een jaar eerder had WHC het bekerduel tegen Ajax bij PEC gespeeld. Daar is toen door WHC veel geld mee verdiend”, aldus Tuinman. “Toch besloten we om thuis in Genemuiden te spelen. Dat is een goede beslissing geweest”, aldus Gert Heij, die in die tijd als penningmeester fungeerde.

De organisatie werd vanuit het bestuur aangestuurd. “Er werd een draaiboek gemaakt. Iedereen pakte z’n portie eruit. Dat ging op een natuurlijke manier”, zegt Heij. “Er kwam heel wat op ons af. Sportclub Genemuiden had wel eerder tegen een betaald voetbalorganisatie gespeeld, maar niet in deze grootte”, vervolgt Tuinman. “We hadden gesprekken over de veiligheid met FC Groningen, de politie van Zwartewaterland, de politie van Groningen”, aldus Heij. De kaartverkoop vond plaats in de kantine. In een mum van tijd waren de kaarten weg.

Sportclub Genemuiden wilde er echt iets bijzonders van maken. Zo werden er extra’s tribunes geplaatst, zodat de capaciteit werd verhoogd naar de 3.500 toeschouwers. Er werd een VIP-tent neergezet, waarin ruimte was voor circa 600 sponsors. Trainer Ron Jans werd gestrikt als spreker. “We hebben hiermee wel onze nek uitgestoken. Veel geld hadden we niet in die tijd”, zegt Tuinman. “Maar het heeft de club een enorme boost gegeven”, aldus Heij.

De vrijwilligers gingen hard aan het werk om alles in gereedheid te brengen. Het neerzetten van de grote tent was geen eenvoudige klus. “Het was een heel andere tent dan die je tegenwoordig ziet. Er waren heel grote palen. We hadden het bloed aan onze handen zitten”, aldus Heij. Ook de lichtsterkte van de veldverlichting moest worden aangepast in verband met de TV-uitzending. “Het was buffelen om alles op tijd klaar te krijgen”, weet Jacob van Dijk zich nog goed te herinneren. Hij was in 2010 bestuurslid accommodatie.

De wedstrijd stond gepland op 23 december, maar kon uiteindelijk niet op deze datum worden afgewerkt door hevige sneeuwval. Op de dag zelf werd het duel afgelast. “Dat was even spannend. We hebben met z’n allen de sneeuw eraf geschoven en iedereen had het koud. Vervolgens begon het weer te sneeuwen. Er was geen beginnen meer aan, maar het was toch een grote teleurstelling dat het niet door kon gaan”, aldus Van Dijk. Sportclub Genemuiden was bang voor extra kosten, maar dat bleek mee te vallen. “Bedrijven zijn ons tegemoet gekomen. Alles kon gewoon blijven staan, maar we hoefden niet meer betalen. Anders had er geld bijgemoeten”, aldus Tuinman.

De wedstrijd werd verschoven naar 18 januari. “Het was een prachtige happening, ook omdat we goed mee konden. We kwamen zelfs met 1-0 voor”, blikt Tuinman terug. Met een 2-3 zege wist FC Groningen te ontsnappen. Sportclub Genemuiden legde ook de supporters van FC Groningen in de watten. In een speciaal gecreëerd uitvak konden ze terecht voor een hapje en een drankje. “We kregen complimenten van FC Groningen-directeur Hans Nijland, maar ook van de harde kern van de FC Groningen-supporters, hoe goed alles was geregeld. We wilden laten zien dat het ook op deze manier kon. Groningers kwamen naar me toe. Dit hadden ze nog nooit meegemaakt. Deze avond was in één woord gezegd fantastisch”, besluit Heij.

Gerard Meijeringh