Luuk Drost hoopt dat de KNVB kiest voor optie 2.
Luuk Drost hoopt dat de KNVB kiest voor optie 2. Foto: Helmich Lubberts

Sportclub Genemuiden heeft voorkeur voor halve competitie

Sport

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - De KNVB is vorige week via een videovergadering in gesprek gegaan met voetbalclubs uit de tweede divisie, derde divisies en de hoofdklassen over de voorzetting van deze competities. Wat betreft de bovenste drie lagen van het amateurvoetbal heeft de KNVB drie opties neergelegd bij de desbetreffende clubs, die hun voorkeuren kunnen doorgeven. Sportclub Genemuiden heeft zich collectief achter optie twee verklaard. Daarin begint iedereen weer op nul en worden halve competities afgewerkt.

De KNVB legde de clubs uit de tweede divisie, derde divisies en hoofdklassen drie opties voor. Bij de eerste optie worden de huidige competities afgemaakt. De competities moeten dan in het weekend van 16 en 17 januari weer van start gaan.

De tweede optie is het spelen van halve competities. Daarbij worden de huidige resultaten geschrapt. Bij dit scenario is er ruimte om later te beginnen. De derde optie is het opdelen van de huidige competities in regionale poules. De twee kampioenen strijden vervolgens tegen elkaar om promotie. Voor de laagst geklasseerde ploegen volgt degradatie.

Afgelopen donderdag belegde de KNVB een videovergadering met alle voorzitters van de clubs uit de hoofdklasse B. Daarin werd uitleg gegeven over de verschillende opties. Sportclub Genemuiden heeft zich achter optie 2 geschaard.

"Het mooie is dat ook de spelers en staf op optie 2 uitkwamen. Deze optie doet het meeste recht aan de huidige competitieopzet. Een halve competitie met een kleine nacompetitie”, aldus Sportclub Genemuiden-voorzitter Luuk Drost. Daarnaast biedt deze optie volgens Drost meer mogelijkheden bij een latere herstart of bij eventuele tegenvallers later in het seizoen. Speling is er nauwelijks bij optie 1, waarbij de hele competitie wordt uitgespeeld. "Dan kun je maar heel weinig tegenvallers opvangen”, zegt Drost, die vervolgens nog een nadeel aangeeft van optie. 1. "Bij deze optie wordt geen nacompetitie afgewerkt. Verschillende clubs spelen dan al snel nergens meer om. Wat betreft optie 3 heeft de KNVB volgens Drost niet precies aangegeven hoe deze optie eruit komt te zien. "Dan speel je dus wel een hele competitie, maar niet tegen alle tegenstanders.”

De grote vraag is welke optie de voorkeur krijgt. “Bij onze videovergadering kon je wel enigszins zien welke kant het op gaat, gezien de vragen die er werden gesteld. Maar sommige clubs kunnen ook kun keuze bepalen op basis van de uitslagen van dit seizoen, omdat bij bepaalde voorstellen deze resultaten wegvallen.” De clubs uit de tweede divisie, derde divisies en de hoofdklassen krijgen tot en met woensdag 25 november de tijd om de favoriete optie en de tweede optie door te geven. Daarna neemt de KNVB medio december een beslissing. “Dat doen we na de persconferentie van president Rutte”, vertelt een woordvoerder van de KNVB.

Lagere klassen

Wat betreft de lagere klassen (vanaf de eerste klasse) gaat de KNVB in gesprek met de BAV. “De tweede divisie, derde divisie en de hoofdklassen zijn overzichtelijk. Het is niet te doen om met alle clubs vanaf de eerste klasse in gesprek te gaan. Dat zijn teveel clubs. Daarom heb we hiervoor gekozen. We gaan zeker luisteren naar het advies van de BAV.” Volgens de KNVB-woordvoerder staat het niet vast dat er bij de lagere klassen (vanaf de eerste klasse) wordt gekozen uit een van de eerdere genoemde opties. Een andere opzet wordt niet uitgesloten.

Optie twee doet het meeste recht aan de huidige competitieopzet.

Gerard Meijeringh