Gerben Rijpkema.
Gerben Rijpkema. Foto: Aangeleverd

Hasselter werkt mee aan waterstofboot

Algemeen

HASSELT - Gerben Rijpkema uit Hasselt, lid van het TU Delft Solar Boat Team, werkt mee aan de waterstofboot in het Hydro Motion project.

Rijpkema is na het behalen van zijn diploma aan middelbare school Gymnasium Celeanum in Zwolle begonnen aan de studie Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Dit jaar heeft hij zijn studie aan de kant gezet om als Financial Manager mee te werken aan het Hydro Motion project van het TU Delft Solar Boat Team.

Dat team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met haar boten op zonne-energie. “Hiermee hebben wij laten zien wat de techniek waard is”, aldus het team.

Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op waterstof. Met het project, genaamd Hydro Motion, werken de teamleden toe naar een enorm uitdagende wedstrijd; de Solar & Energy Boat Challenge die volgend jaar juli in Monaco plaatsvindt. “Hier racen wij in een spectaculaire wedstrijd op open zee tegen andere boten die ook op groene energie varen.”

Het ontwerp van de boot waarmee het team deelneemt aan die race wordt begin volgend jaar online bekend gemaakt in een design presentatie. De boot wordt dit jaar ontwikkeld door 21 ambitieuze studenten, waaronder de Hasselter Rijpkema. Ze willen hiermee de maritieme sector, momenteel een grootverbruiker van fossiele brandstoffen, inspireren sneller te bewegen naar een groene toekomst.

Dat doen ze in een zogeheten DreamTeam. DreamTeams van de TU Delft bestaan volledig uit studenten die een jaar lang hun studie aan de kant zetten om aan uitdagende en vernieuwende projecten te werken.

Het TU Delft Solar Boat Team zet zich al jarenlang in om de maritieme industrie te laten zien wat er allemaal mogelijk is met groene energie. Dit doen zij door elk jaar een geheel vernieuwende boot te ontwerpen, bouwen en racen die efficiënt kunnen varen op slechts een klein beetje groene energie. Afgelopen jaren voeren en vlogen deze boten op zonne-energie, opgewekt door de zonnepanelen op de boten.

Dit jaar gaat het team een stap verder. Op de boot die het team aan het ontwikkelen is zullen geen zonnepanelen meer zitten, maar zal groene energie zijn opgeslagen in de vorm van waterstof. De brandstofcel, in de boot aanwezig om waterstof om te zetten naar elektriciteit, produceert bijna geen broeikasgassen maar puur water.