Jeroen Tersmette (l) en Klaasjan Pol van de Hoogstambrigade Zwartewaterland bij een van de nieuw aangeplante bomen.
Jeroen Tersmette (l) en Klaasjan Pol van de Hoogstambrigade Zwartewaterland bij een van de nieuw aangeplante bomen. Foto: Enrico Kolk

Hoogstambrigade plant bomen langs Manegepad

Algemeen

HASSELT - De Hoogstambrigade heeft afgelopen zaterdag vijftien nieuwe bomen geplant langs het Manegepad in Hasselt. "Over vijf jaar kunnen we hier ook weer appels plukken", zegt Jeroen Tersmette van de Hoogstambrigade. Er zijn oude Nederlandse rassen zoals Dubbele Boerenwitte, een lekker zoete pruim, en de Notarisappel teruggeplaatst.

De boomgaard langs het Manegepad staat er al 23 jaar. Het ontstaan ervan is echter niet bekend, merkt Tersmette op. Tijdens het onderhoud van deze boomgaard viel op dat veel bomen er slecht bij stonden. In goed overleg met de gemeente is besloten om acht bomen die er erg slecht aan toe waren, weg te halen.

De inwoners van Hasselt moeten nog even geduld hebben. Over vijf jaar kan pas het eerste fruit van de bomen worden geplukt. Tot die tijd kunnen de inwoners nog genieten van het vruchtgebruik van de oude bomen.

Wethouder Maarten Slingerland en de Hoogstambrigade Zwartewaterland roepen eigenaren van honden die hun hond daar uitlaten op om de hondenpoep op te ruimen. Slingerland: "Wat zou het mooi zijn als we er samen voor kunnen zorgen dat we met elkaar kunnen genieten van een schone boomgaard.” De gemeente plaatst aan het begin van de boomgaard een afvalbak.

Voor het onderhoud, plukken en begeleiden van schoolklassen zoekt de Hoogstambrigade nog steeds mensen die mee willen werken. Voor het snoeien is geen ervaring nodig. Ieder die daarin wil meewerken wordt opgeleid door Landschap Overijssel. Aanmelden kan bij de Hoogstambrigade Zwartewaterland op de website, www.hoogstamboombrigadezwartewaterland.nl.