Een impressie van hoe Zwartsluis eruit zou kunnen gaan zien met windmolens.
Een impressie van hoe Zwartsluis eruit zou kunnen gaan zien met windmolens. Foto: Enrico Kolk/Beeldbewerking: BrugMedia

Gemeenteraad heeft opnieuw zoekgebieden voor windmolens en zonneparken op de agenda

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Als de gemeenteraadsleden zich deze week wel aan de agenda houden, worden morgenavond (donderdag) de zoekgebieden voor het plaatsen van windmolens en zonnevelden besproken.

In de Regionale Energie Strategie (RES) heeft de gemeente een aanbod neergelegd van vijf windmolens, vijftig hectare aan zonnevelden, een energiebesparing van 465 Terra Joule en tachtigduizend zonnepanelen op grotere daken. Nu al is duidelijk dat, waar de gemeente eerst uitging van vijf windmolens, er dat nu misschien vier windmolens kunnen zijn. De gemeente ging uit van windmolens van 3 MegaWatt (MW), maar inmiddels blijkt dat er ook molens van 4 MW gebouwd kunnen worden. Die windmolens, die in Zwartewaterland gebouwd moeten worden, krijgen een ashoogte van 100 meter. Met de lengte van de wieken erbij komt dat totaal op zo’n 140 meter hoogte.

De Stadskoerier Extra maakte alvast een impressie van hoe dat eruit zou kunnen zien, wanneer het gebied langs de Grote Kranerweerd als uiteindelijke plaats voor de windmolens zou worden aangewezen. Het uiteindelijke beeld kan natuurlijk afwijken van de werkelijkheid.

Na verder onderzoek zou het kunnen zijn dat er naar andere mogelijkheden gekeken moet worden. In het voorjaar van dit jaar valt er een definitief besluit.

Enrico Kolk