De Hoogstraat in Hasselt
De Hoogstraat in Hasselt Foto: Enrico Kolk

Stadscheques voor goede ideeën van ‘Stadsbewegers’

Algemeen

HASSELT - Een stadsbeweging op gang brengen: dat is het idee achter de stadscheques, die vandaag in Hasselt gelanceerd worden. Met een bedrag van 100 tot maximaal 2.500 euro kunnen mensen hun idee om Hasselt levendiger te maken, uitvoeren.

"We richten ons op initiatieven met een focus op de dynamiek en aantrekkelijkheid van ons stadcentrum", aldus de organisatie van de cheques. "Een stadscheque is een financiële bijdrage om ideeën van zogenoemde 'Stadsbewegers' in Hasselt een impuls te geven, waardoor hun idee uitvoerbaar wordt", legt Marieke Galgenbeld van De Regelaardij uit.

"Er is behoefte aan reuring", verklaart ze. Het is de bedoeling dat dat op gang gezet wordt met de stadscheques. Inwoners en ondernemers van Hasselt, die als stadsbeweger Hasselt een impuls willen geven, kunnen hun idee indienen.

Dat kan per direct: het aanmelden staat open vanaf nu tot 7 april. Daarna kunnen initiatiefnemers hun ideeën pitchen. Op 20 april worden vervolgens de genomineerden bekendgemaakt. Zij maken kans op een stadscheque. De bedragen die daaraan gekoppeld zijn, kunnen variëren van 100 tot maximaal 2.500 euro. De cheques worden uitgedeeld nadat initiatiefnemers een aantal rondes positief hebben doorlopen. Dat is mede afhankelijk van het publiek.

Hasselters kunnen namelijk van 21 april tot en met 10 mei stemmen op de ideeën die hen het meest aanspreken. Op dinsdag 11 mei wordt vervolgens bekendgemaakt welke bedragen aan wie zijn toegewezen.

Belangrijke pijlers waarop de (lokale) jury zal letten bij beoordeling van binnengekomen initiatieven zijn een warm hart voor het stadscentrum, een verbindend karakter en het vergroten van de (aan)loop in het stadcentrum. Ook kijkt de jury of de initiatieven haalbaar en meetbaar zijn. Plannen worden getoetst aan wet- en regelgeving en aan lopende plannen. Daarnaast moeten ze een positieve bijdrage aan het economisch welzijn van Hasselt leveren, draagvlak hebben en vernieuwend zijn.

De jury kijkt naar de diversiteit van de initiatieven, maar laat wel weten dat aansluiting bij lopende thema's, zoals Hanze en Bedevaart, een pre hebben. Juryleden kunnen, in verband met belangenverstrengeling, geen idee pitchen.

Stadscheques Hasselt is een initiatief van de gemeente met financiële ondersteuning van de provincie. De Regelaardij ondersteunt deze organisatie in opdracht van de gemeente.