Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

‘Open winkels in Zwartewaterland op zondag’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Dat de winkels weer open mogen vanaf 3 maart, al is het dan op afspraak, stemt MKB-Nederland Regio Zwolle bij. In een brief aan 22 colleges van burgemeester en wethouders doet de organisatie de oproep om daar zo ruim als mogelijk mee om te gaan. “Het toestaan van tijdelijke openstelling op zondag, tot winkels weer ‘normaal’ open kunnen, zou een ruimhartig gebaar zijn”, schrijft voorzitter Jelle Weever MKB-Nederland Regio Zwolle aan de gemeenten.

Hij zou graag zien dat de winkels zoveel en zolang mogelijk open kunnen. “Wij pleiten ervoor om de winkeltijden binnen die grenzen zo veel mogelijk op te rekken en dit proactief aan al uw winkeliers te berichten”, schrijft hij mede namens Martijn Muller (Adviseur Retail) en Hans Bakker (voorzitter Retail Platform Overijssel). Volgens hem zijn er veel winkeliers niet van op de hoogte dat volgens de landelijke Winkeltijdenwet winkels van 06.00 uur tot 22.00 uur open mogen, van maandag tot en met zaterdag. 

“Wij zouden graag zien dat alle gemeentes van de Regio Zwolle breed communiceren dat deze mogelijkheid er zes dagen per week is tussen pakweg 07.00 uur en 20.30 uur”, aldus Weever. “De omzet die vroeg in de ochtend of in de avond gedraaid kan worden, kan ontzettend veel betekenen voor uw winkeliers.”

Het oprekken van de winkeltijden geldt wat hem betreft ook voor de koopzondagen. “Wij begrijpen dat dit in sommige gemeentes zeer gevoelig ligt. Echter, gezien de moeilijke situatie waarin winkeliers verkeren, tijden waarin we moeten omzien naar elkaar, doen wij wel dit klemmend beroep op u”, zegt Weever in de brief. “In verschillende gemeentes wordt deze mogelijkheid vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur geboden. Dit biedt de ondernemers de mogelijkheid om meer klanten te ontvangen, daarmee meer omzet te genereren en de geleden schade te beperken. Daarnaast is er een betere spreiding van klantenstromen mogelijk.”

De geluiden uit de markt die MKB-Nederland Regio Zwolle bereiken, leren dat veel ondernemers worstelen met het registreren en hoe ze de lengte van het bezoek moeten inschatten. “Daarom doen wij het verzoek uw accountmanagers langs de winkels te sturen om ondernemers op weg te helpen. Verder vragen wij u niet te streng zijn met de handhaving en terughoudend te zijn met het uitschrijven van boetes.”

De organisatie hoopt ook dat de gemeente haar kanalen wil blijven benutten om de lobby voor heropening van de terrassen te blijven voeren. “Uw horecaondernemers hebben het namelijk ontzettend zwaar. Heropening van terrassen zou hen enorm helpen. Laten we er samen voor zorgen dat ondernemers kunnen blijven ondernemen.”

De Stadskoerier heeft de gemeente om een reactie gevraagd en is in afwachting daarvan.