Provinciale partijen over Zwartewaterland

Partnerbijdrages

ZWARTEWATERLAND - Op woensdag 2 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Ook de inwoners van Overijssel en dus Zwartewaterland kunnen dan stemmen voor een nieuwe volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau. Belangrijk bij deze verkiezingen is ook de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer, die hier indirect uit voortvloeit. Leden van de Provinciale Staten kiezen namelijk deze senatoren. De verkiezingen zijn daarmee van groot belang voor de landelijke politiek. De Stadskoerier vroeg de twaalf partijen in Overijssel wat zij de komende vier jaar specifiek willen betekenen voor Zwartewaterland. Bijna alle partijen reageerden, alleen de PVV deed dit niet. 

Tiem van Dalfsen, PvdA
"Als ik duidelijk wil maken hoe de PvdA het platteland in Overijssel graag ziet, heb ik Zwartewaterland voor ogen: een open agrarisch landschap met boerenbedrijven die in verhouding staan tot hun omgeving. De provincie bepaalt voor een groot deel hoe de ruimte op het platteland wordt ingedeeld, de PvdA kiest voor een platteland waar het voor iedereen aantrekkelijk leven is. We zijn vóór gezonde gezinsbedrijven en tegen ziekmakende megastallen. Vóór het behoud van open ruimte en tegen verstening van het platteland. We zijn vóór bescherming van planten en dieren en tegen achteruitgang van de natuur. Ook maken we het leven op het platteland aantrekkelijker door te zorgen voor razendsnel internet via glasvezelkabel en door verbetering van het openbaar vervoer. De PvdA heeft onder de burgers in de reconstructie-gebieden veel respect en aanhang verworven. Mijn optreden wordt door veel maatschappelijke organisaties geprezen. Ook zette ik de Q-koorts op de agenda. Toen haalden de andere partijen daar nog hun schouders voor op, maar helaas hebben we gelijk gekregen."

Job Klaasen, VVD

"De VVD Overijssel wil zich de komende vier jaren sterk maken voor een goede regionale economie, goede bereikbaarheid zowel over de weg als met het openbaar vervoer, maar ook het goederenvervoer over water. Wat betreft de bereikbaarheid van Zwartewaterland wordt door de provincie de komende jaren maatregelen getroffen om de veiligheid en de doorstroming op de provinciale wegen te garanderen. De VVD is voorstander van de herinrichting  van de N331 Zwartsluis-Vollenhove, maar ook van het veiliger maken van de N331 bij Hasselt, waarbij een drietal kruispunten veiliger moeten. Ook is de VVD groot voorstander van de aanpassing van de keersluis bij Zwartsluis in het Meppelerdiep. Van groot belang voor de doorstroming op de weg maar ook voor de doorstroming van het goederenvervoer over water. Leefbaarheid moet worden behouden in dorpen en kernen, door lokale werkgelegenheid de mogelijkheid te bieden zich uit te breiden of nieuwvestiging te faciliteren. Ook met betrekking tot de woningbouw moet de burger kunnen bepalen waar hij/zij gaat wonen, de VVD wil niet sturen op kwantiteit maar op kwaliteit. Met betrekking tot natuurontwikkeling is de VVD voor een goed evenwicht tussen economie en ecologie. Ook met betrekking tot natuur gaat de VVD voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Dat betekent een herijking van de EHS."

Dirk van Dijk, SGP

"De SGP in Overijssel baseert zich op bijbelse beginselen en vindt de doorwerking hiervan, ook in Zwartewaterland, heel belangrijk. Christelijke waarden en normen zijn heilzaam voor een samenleving. De SGP maakt zich sterk voor ruimte om te leven. Dus voldoende ruimte voor woningbouw en bedrijvigheid, ook in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Starters op de woningmarkt krijgen, wat de SGP betreft, een provinciale subsidie. De SGP vindt dat de provincie steun moet geven aan de vele vrijwilligers en mantelzorgers, die zich ook in Zwartewaterland (onder andere in de Meente, de Hazelaar en de Schans) inzetten voor hun medemens en/of familie. De SGP vindt dat de snelheid op de provinciale wegen in Zwartewaterland niet van 80 naar 60 kilometer per uur verlaagd mag worden. Wij bepleiten ruimte en steun voor de boeren en geen knellende regelgeving als gevolg van Natura 2000. De SGP wil geen windmolens in Zwartewaterland. Wel subsidie voor zonnepanelen, aardwarmte, energie uit afvalverbranding. De SGP stemde tegen 5 miljoen euro subsidie aan een Zwols kunstgebouw. Maar is wel voor steun aan streektaal en streekcultuur zoals museum Schoonewelle, Tapijtmuseum, W.G. van der Hulstfestival en Genemusiment. De SGP is voorstander van betere veiligheid in Zwartewaterland door meer politiesurveillance. Bij vandalisme geldt het principe: De vernieler betaalt."

Daphne Dertien, GroenLinks

"GroenLinks kiest voor een duurzame EKOnomie van de toekomst. Werkgelegenheid en een gezond milieu gaan samen door in te zetten op productie van duurzame energie, opknappen en isoleren van oude woningen, en bescherming van de groene en blauwe ruimte. Recreatie en toerisme leveren Zwartewaterland werk op. Daarvoor moet extra in de lokale culturele voorzieningen worden geïnvesteerd, en niet in nieuwe bedrijfsterreinen en kantoren om met andere gemeenten te concurreren: dat werkt juist contraproductief. Revitalisering van de oude terreinen is wel zinvol. GroenLinks biedt tegenwicht aan de politiek van de partijen die Overijssel al jaren besturen: CDA, VVD en PvdA. Die kiezen nog steeds voor de ouderwetse economie van asfalt en beton. Daardoor worden groene ruimte, natuur, gezonde landbouw, schoon water en erfgoed aangetast en vernietigd. GroenLinks wil alleen woningen bouwen die we nodig hebben. Ook in Zwartewaterland komt de 'Krimp' eraan, zij het wat later. Vanwege die krimp is GroenLinks alert op het behoud van voorzieningen in dorpen en kernen. Een hoogwaardig OV helpt daarbij en natuurlijk blijft de veerpont bij Genemuiden vol in de vaart. Duurzame mobiliteit in plaats van alsmaar meer wegen, verkeersoverlast, onveiligheid en vervuiling. De voorzieningen voor de (jeugd)zorg moeten goed afgestemd worden op de lokale vraag."

Rob Freriks, 50PLUS Overijssel
"50PLUS 'de jongste partij van Nederland' gaat zich specifiek inzetten voor de mensen die ook bij dit kabinet van VVD, CDA en PVV 'het kind van de rekening' zijn. In de volksvertegenwoordiging zijn 50-plussers zwaar ondervertegenwoordigd (15 procent). Daar moeten we met zijn allen wat aan doen. Pensioenen worden verkwanseld. Er wordt gekletst over verlenging van de AOW-leeftijd, maar 50-plussers hebben geen eerlijke kans op de arbeidsmarkt. Ze zijn volgens de werkgevers te duur en te risicovol. Kortom, 50-plussers leven de afgelopen jaren en nu in grote onzekerheid. De provincie heeft ook een voorbeeldfunctie als het gaat om personeelsbeleid voor senioren. Met betrekking tot de ziekenzorg moet de arts eindverantwoordelijk blijven en niet de verzekeraar.
In Zwartewaterland wil 50PLUS het openbaar vervoer vanuit alle dorpen staande houden en voor 65-plus gratis openbaar vervoer in de daluren, zodat 50-plussers niet in een sociaal isolement raken. Daarnaast willen we aangepaste woningen bevorderen, zodat senioren langer thuis kunnen blijven, en het duurzame en groene karakter van Zwartewaterland versterken en natuurbeheer bevorderen. Ook willen we de verkeerscirculatie verbeteren zodat er weinig gebruik gemaakt wordt van sluiproutes wat ook de veiligheid bevordert. We willen bedrijventerreinen niet uitbreiden, maar eerst de vele leegstaande oude bedrijventerreinen opknappen. De provincie moet zich beperken tot de kerntaken zodat hier ook op kan worden bezuinigd."

Theo Rietkerk, CDA

"Net als in de rest van Overijssel, moet iedereen in Zwartewaterland, van jong tot oud, kunnen genieten van vandaag en morgen. Om dit te kunnen, moeten de files in de regio worden opgelost en moeten wegen waar nodig worden heringericht. Stimuleren van initiatieven zoals de kippen-skybox en de theeschenkerij met streekproductenwinkel in Mastenbroek dragen bij aan de versterking van de regionale economie. CDA Overijssel is voor ruimte voor bedrijven en landbouw, waarbij de kwaliteit van bestaande natuur behouden blijft. De bedrijventerreinen en buitengebieden van Zwartewaterland krijgen wat dat betreft de nodige aandacht. De provincie Overijssel is de groenste provincie van Nederland en zal dat met het beheren en versterken de natuur- en cultuurhistorische waarden van Nationaal Landschap IJsseldelta ook blijven. De provincie Overijssel heeft besloten om samen met de gemeente Zwartewaterland te investeren in een toegangspoort tot de IJsseldelta en een natuurlijk transferium naar het Nationaal Park (2,18 miljoen euro provinciaal geld). Ook wordt er geïnvesteerd in het herontwikkelen van het Arrivaterrein (2 miljoen euro provinciaal geld) en in woningbouwlocatie de Sethe (95.000 euro voor negentien woningen)."

Gerrit Nijmeijer, D66

"D66 zit nu niet in Provinciale Staten. Dat wordt na 2 maart anders. Gerrit Nijmeijer uit Hasselt, nummer 16 op onze kandidatenlijst, denkt en werkt actief met de nieuwe fractie mee. Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis zijn prachtige plaatsen met een rijke historie. Bij nieuwbouw en verbouw moeten we hier rekening mee houden. Leegstand moeten we voorkomen door slim te bouwen binnen de kernen. De inwoners moeten veel meer dan tot nu toe worden betrokken bij bouwplannen. De Zwartewatersteden moeten goed bereikbaar blijven per openbaar vervoer. De pont bij Genemuiden moet door de week vaker varen en het hele jaar door ook op zondag. D66 staat voor onderwijs, kennis en innovatie. Die zijn van levensbelang om de vooraanstaande plaats van de bedrijven in Zwartewaterland te behouden. Uitbreiding van bedrijven (ook de zandwinning) moet zorgvuldig gebeuren en de verkeersaansluiting moet veilig zijn. D66 wil ver gaan met een duurzame economie gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen en duurzame energie. Dat is ook goed voor de lokale economie. Zwartewaterland heeft een rijk cultureel verenigingsleven. D66 wil dat actief bevorderen. Ook prachtig is de natuur rond de Zwartewatersteden. D66 wil dat deze natuurgebieden gekoesterd worden en dat ze beter toegankelijk worden voor de plaatselijke bevolking."

Düzgün Yildirim, Solidara
"Deze provincie staat voor een tijd waarbij onze samenleving in zijn samenhang, solidariteit en economie zwaar op proef wordt gesteld. Naast de grote politieke partijen met hun verslaving aan de macht, is er nu ook sprake van opkomend rechts nationalisme. We kunnen niet toestaan dat onze mooie provincie een samenleving wordt van bange mensen die angst zaaien en mensen oproepen om onderscheid te maken naar afkomst of geloof. Met dit kabinet van VVD, CDA en PVV wordt de kloof tussen arm en rijk ontoelaatbaar groot. De haat en verdeeldheid in de samenleving wordt politiek gekanaliseerd. De sociale voorzieningen brokkelen verder af. De toenemende marktwerking in de zorg, het onderwijs, de nutsvoorzieningen, huisvesting en openbaar vervoer maakt dat onze verzorgingsstaat allang geen vanzelfsprekendheid meer is. Dit kan niet langer zo doorgaan, daar moet verandering in komen. Geef dit kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer. Wij kiezen voor de vrijheid van iedereen zonder dat de vrijheid van een ander wordt beperkt. We komen op voor de eenheid en zijn solidair met mensen die zich samen met ons willen inzetten voor een betere samenleving. Zonder angst en onderscheid naar geloof, sociaal-economische positie, afkomst, sekse of geaardheid. We zijn oprecht solidair met mensen en staan pal voor een samenleving zonder armoede, met recht op zorg, huisvesting en onderwijs."

Jan Westert, ChristenUnie
"De ChristenUnie vindt een sterke samenleving met een sterke sociale samenhang belangrijk. Daarom zetten we in op het thema 'noaberschap'. Burgers dragen verantwoordelijkheid voor elkaar en voor hun omgeving. Dat sluit aan bij de christelijke visie op sterke gezinnen. We zijn betrokken, gaan uit van rentmeesterschap. Vanuit deze kernwaarden spreekt de ChristenUnie in Overijssel over een sterke jeugdzorg, over ondernemerschap, en voor een gezonde en veilige leefomgeving. De ChristenUnie staat ook voor de rechten en vrijheid van alle burgers. Respect voor ieders levensovertuiging  binnen de grenzen van onze rechtsstaat. Natuur, recreatie en landbouw moeten in harmonie met de kwaliteit van de streek plaatsvinden. Water is een ordend principe. De ChristenUnie wil daarin investeren. Voor de leefbaarheid van dorpen is  bereikbaarheid en bedrijvigheid van belang. De ChristenUnie pleit voor een goede ontsluiting van het landelijk gebied en voor goed openbaar vervoer. De regiotaxi is belangrijk. Vakmanschap en ondernemerschap zijn de motor voor het bedrijfsleven en werkgelegenheid. Nieuwe technologie en het ontwikkelen van nieuwe vormen van energie zijn de basis voor een sterke economie voor de bouw, de dienstverlening en de landbouw. De ChristenUnie wil snel helderheid over de ecologische hoofdstructuur en Natura 2000."

Frank Futselaar, SP Overijssel
"Door de crisis en de bezuinigingen van het kabinet zien veel gemeenten -inclusief Zwartewaterland- zich voor grote bezuinigingen gesteld. Dat betekent dat er vaak wordt bezuinigd op zaken als sociaal beleid, zorg, cultuur en sport. De SP wil dat een groot deel van de provinciale middelen aan de gemeenten beschikbaar wordt gesteld om de ergste bezuinigingen te compenseren. Bij de provincie ligt nog 1 miljard euro op de plank, de SP gebruikt dat geld liever voor zaken waar mensen echt iets aan hebben dan bijvoorbeeld aan grootschalige infrastructurele projecten. Zwartewaterland is een mooie groene gemeente en wat de SP betreft moet dat zo blijven. Dat betekent dus dat investeringen in natuur en Nationaal Landschap overeind moeten blijven. Dat betekent ook dat de provincie er mede op moet toezien dat niet alles wordt volgebouwd met bedrijventerreinen, waarvan er op dit moment al zoveel leegstaan. Er wordt af en toe gesproken over een eventuele fusie van Zwartewaterland met een andere gemeente. Wat de SP betreft kunnen gemeentelijke herindelingen alleen plaatsvinden met instemming van de bevolking en moeten zij niet van boven opgelegd worden door de provincie. Wel is meer ambtelijke samenwerking tussen gemeenten mogelijk en wenselijk."

Lia van Dijk, Partij voor de Dieren
"De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor beleid waarin zorg voor dieren, natuur en milieu samen gaan met een duurzame ontwikkeling van omgeving en maatschappij. Dit geldt zowel landelijk, provinciaal als lokaal, en dus ook voor de gemeente Zwartewaterland. Vanzelfsprekend kan vanuit 'Zwolle' maar een beperkte invloed worden uitgeoefend op de Overijsselse gemeentes, maar waar mogelijk zal de Partij voor de Dieren staan voor het behoud van de natuurgebieden, zoals Den Doorn of Kievitsnest. In het kader van het uitvoeren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) zal de Provincie er naar blijven streven grond aan te kopen om verbindingszones tussen natuurgebieden te realiseren, zodat migratie van planten en dieren gewaarborgd kan blijven. De landelijke uitstaling van de gemeente zal behouden blijven door bouwprojecten en aanleg van infrastructurele werken buiten de woonkernen zoveel mogelijk te beperken. Voor wat betreft de landbouw in Zwartewaterland stimuleert de provincie de kleinschalige en biologische bedrijven."