Maandagmorgen werd al gebruik gemaakt van stembureau d'Overtoom in Genemuiden.
Maandagmorgen werd al gebruik gemaakt van stembureau d'Overtoom in Genemuiden. Foto: Enrico Kolk

Stembureaus geopend: (verlengde) verkiezingen zijn van start

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Een uniek moment in de geschiedenis: de Tweede Kamerverkiezingen zijn verspreid over drie dagen. Sinds maandag kunnen mensen stemmen, vandaag (woensdag) is de eigenlijke verkiezingsdag.

Er is nu toch weer een evenement. Tenminste, zo ziet minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dat. “Eigenlijk is het een groot evenement”, zegt ze donderdagmorgen tegen jongeren, waarmee ze digitaal in gesprek gaat. Meer daarover is te vinden op pagina 5 van deze krant.

De verkiezingen zijn dit keer anders dan anders, en dat blijkt alleen al uit de locaties van de stembureaus. ‘t Olde Staduus in Genemuiden bijvoorbeeld, is al jaren een stemlocatie. Dit keer niet. Wel kunnen mensen uit Genemuiden stemmen in twee verschillende kerken.

Dat de verkiezingen plaatsvinden, betekent het einde van de campagne, die ook anders was dan andere jaren. Waar partijen in het verleden nog weleens volle zalen wisten te trekken, was dat nu niet aan de orde. Bijeenkomsten vonden vooral online plaats.

Voor de gemeente vergden deze verkiezingen ook veel extra inspanning. Zo zijn er extra stembureauleden, terwijl senioren, vanouds de grootste groep stembureauleden, het vaak niet zien zitten. Volgens de gemeente is het desondanks gelukt om de roosters rond te krijgen.

Enrico Kolk