Afbeelding

Verkeersexamen dit jaar samen met (o)pa of (o)ma

Algemeen

GENEMUIDEN – Het is eigenlijk een jaarlijks terugkerend beeld: Leerlingen van groep 7 die door de straten fietsen om verkeersexamen te doen. Dit jaar gaat het anders: ze moeten het samen met (o)pa of (o)ma doen.

De kinderen van groep 7 op de basisscholen in Genemuiden en Kamperzeedijk doen maandag het theoretisch verkeersexamen 2021. In verband met de coronamaatregelen gaat evenals vorig jaar het praktisch verkeersexamen dit jaar ook niet door.

Ter vervanging van het examen heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) een praktijktoets voor thuis gemaakt. “Dit geeft de huidige groep 8 leerlingen toch de kans om hun praktische vaardigheden in het verkeer te laten zien en te slagen voor het praktische deel van het VVN Verkeersexamen”, laat de lokale afdeling weten. Voor de praktijktoets fietst een ouder, opa of oma met de leerling de nieuwe route naar de middelbare school. “Het is belangrijk om deze route ook alvast te oefenen. In de eerste weken van de brugklas gebeuren er relatief veel ongelukken”, zegt de Genemuider afdeling van VVN.
De praktijktoets bestaat uit drie opdrachten die een leerling samen met een ouder, grootouder of een andere volwassene uitvoert. De volwassene is de beoordelaar. “Doe samen de routetest. Hoe veilig is de route naar de middelbare school?”, luidt de eerste opdracht.

Tweede opdracht is dat de leerling zijn of haar fiets controleert met de fietscheck-app van Veilig Verkeer Nederland. “Bekijk van te voren samen de beoordelingspunten en instructie van de praktijktoets. Fiets vervolgens achter de leerling aan om te zien of hij/zij de vaardigheden in het verkeer goed uitvoert”, luidt de opdracht aan de volwassene. De route is bij voorkeur de nieuwe route naar de middelbare school. “Vul na afloop de score in op het toetsblad of routekaart en bespreek wat goed ging en wat beter kan. Let op de bocht naar links.”

Een alternatief is dat de kinderen van groep 7 en 8 de examenroute door Genemuiden fietsen samen met een ouder, opa, oma of andere volwassene. De volwassene is de beoordelaar. De witte pijlen op het wegdek wijzen de examenroute. Het startpunt van de route is bij de ingang van verenigingsgebouw d’Overtoom. Hier is ook weer het eindpunt.

Beide fietsroutes kunnen gefietst worden op dagen en tijden die ouders en leerlingen het best uitkomen vanaf half april tot 1 juni. De school of verkeersouder van de school heeft de volledige praktijktoets in bezit.

De leerling neemt na afloop de toets of routekaart met handtekening mee terug en levert die in bij de verkeersouder van de school. Als de toets of examenrit goed gegaan is, krijgt de leerling het verkeersdiploma en een kleine attentie.

Maandag wordt het theoretisch verkeersexamen afgenomen.

Enrico Kolk