Een impressie van hoe Zwartsluis eruit zou kunnen gaan zien met windmolens.
Een impressie van hoe Zwartsluis eruit zou kunnen gaan zien met windmolens. Foto: Enrico Kolk/Beeldbewerking: BrugMedia

Hoe moet het nou met de windmolens en zonnevelden? Gemeente zet enquĂŞte uit

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De gemeente verspreidt een vragenlijst over duurzame opwek van energie (zon en wind) in de gemeente. De enquĂŞte kan ingevuld worden tot 8 april.

“De reden is het veranderende klimaat en de landelijke afspraken om meer duurzame energie op te wekken”, legt de gemeente uit. Wethouder Harrie Rietman: “We zijn benieuwd naar de mening van inwoners. Hoe denken zij over zonneparken en windmolens? Hoe belangrijk vinden ze het opwekken van duurzame energie? En waar moeten we als gemeente rekening mee houden?” De resultaten, zegt de gemeente, helpen de gemeenteraad te kiezen voor een energietransitie die zoveel mogelijk past bij de wensen van inwoners.

Gemeenten in Nederland hebben, vanuit het klimaatakkoord, de opdracht van het Rijk om duurzame energie op land op te wekken. Zwartewaterland moet dus ook overstappen naar duurzame energie. “Daarbij zijn zonneparken en windmolens nodig”, schrijft de gemeente in een persbericht.

Tot 8 april kunnen alle inwoners de vragenlijst invullen. Via www.zwartewaterland.nl/energie-klimaat kunnen inwoners zich aanmelden. Daarnaast krijgt een aantal inwoners een persoonlijke uitnodiging. “Zij zijn een representatieve afspiegeling van de gemeente Zwartewaterland”, volgens de gemeente. Inwoners die liever een schriftelijke vragenlijst ontvangen, kunnen deze opvragen bij de gemeente. Ook is het ook mogelijk om de vragenlijst telefonisch in te vullen. Mensen kunnen daarvoor contact opnemen met de gemeente via 14 038. Het invullen van de vragenlijst duurt zo’n 10 tot 15 minuten.

Rietman: “Dat we over moeten stappen naar duurzame energie is bekend. Dit willen we samen met onze inwoners doen. Samen werken aan een duurzaam Zwartewaterland. Zo brengen windmolens en zonneparken in Zwartewaterland kansen met zich mee, maar we moeten ook rekening houden met natuur, landschap en de leefomgeving.”

De gemeente organiseert vandaag (woensdag) een online informatiebijeenkomst. “De informatie die we als gemeente ophalen, met behulp van deze vragenlijst en de DuurzaamheidsTafels, helpt ons de juiste keuzes te maken.” Meer informatie over de energietransitie is te vinden op www.zwartewaterland.nl/energie-klimaat. Voor vragen over de DuurzaamheidsTafels of de vragenlijst kunnen inwoners een e-mail sturen naar duurzaam@zwartewaterland.nl of bellen met 14 038.

Enrico Kolk