Afbeelding
Archief

Agnieten College bestaat een eeuw, maar een feest zit er (nog) niet in

Algemeen

ZWARTSLUIS – Het Agnieten College bestaat vandaag precies 100 jaar. Wat een groot feest had moeten worden gaat, door de coronamaatregelen, niet door.

In het jaar 1921 werd in Zwartsluis een Christelijke MULO- school opgericht aan het Klein Lageland. Dit eerste gebouw had slechts drie lokalen. Na verloop van tijd werd het onderkomen te klein voor het aantal leerlingen en was het verouderd. In 1956 verhuisde de school naar de Arembergerstraat, waar het in 1958 verder ging onder de naam Christelijke Mavo- school Zwartsluis. 

De huidige naam - Agnieten College Zwartsluis - kreeg de school in 1998. Na bijna 60 jaar werd het tijd voor nieuwbouw, dat moest voldoen aan alle eisen van deze moderne tijd. Daarom verhuisde de school in 2014 naar het nieuwe pand aan de Rondweg.

Ter ere van het 100-jarige jubileum begonnen leerlingen en medewerkers van het Agnieten College een aantal maanden geleden vol enthousiasme aan de voorbereidingen van verschillende festiviteiten. 

Een voorbeeld hiervan is het toneelstuk waarin leerlingen en medewerkers van het Agnieten College betekenisvolle momenten uit de afgelopen eeuw rondom het voortzet onderwijs in Zwartsluis zouden naspelen. Het stuk zou opgevoerd worden voor oud-leerlingen en -medewerkers, genodigden en de huidige medewerkers en leerlingen. 

Deze festiviteiten worden door de school bewaard tot een later moment. Het voornemen is om in het najaar alsnog volop aandacht te besteden aan dit bijzondere jubileum, mits de omstandigheden en coronamaatregelen dat toelaten.

Enrico Kolk