Afbeelding
Foto: Natuurmonumenten

Recordaantal kievitsbloemen tussen Zwartsluis en Vollenhove

Algemeen

ZWARTSLUIS -  Langs de Groote Buitenlanden (de weilanden langs de dijk van Vollenhove naar Zwartsluis) is dit jaar een recordaantal kievitsbloemen geteld. Dit tellen wordt sinds 1998 jaarlijks gedaan om de verspreiding van deze zeldzame bloem in kaart te brengen. 

Vrijwilligers en boswachters telden dit jaar het recordaantal van 880 kievitsbloemen, waarvan 23 wit, geteld door vrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten. “Een heel mooi resultaat en een teken dat het beheer van deze gebieden bijdraagt aan het behoud van deze zeldzame bloem”, aldus Natuurmonumenten. 

De wilde kievitsbloem, ook wel wilde tulp genoemd, is een zeer zeldzame en beschermde bloem. Ongeveer 95 procent van de Nederlandse kievitsbloemen zijn te vinden langs het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht. Voor behoud van deze soort is het goed beheren van het groeigebied van groot belang. 

“En dat is niet heel makkelijk, aangezien dit plantje nogal veeleisend is”, volgens Natuurmonumenten. “Zo mag de grond niet teveel bemest worden, mag de grondwaterstand niet teveel veranderen én dient het leefgebied om de paar jaar (maar het liefst jaarlijks) te overstromen. En zelfs als alle condities perfect zijn, doet de kievitsbloem er nog acht jaar over om van zaad tot bloem te bloeien.” 

Sinds Natuurmonumenten het beheer van dit gebied in 1997 overnam, zette de organisatie in op het verschralen (armer maken) van de grond. Zo wordt de grond niet bemest en wordt later in het jaar gemaaid. Sinds een paar jaar wordt het gebied ook extra natgemaakt. “Door de stijgende lijn in het aantal kievitsbloemen dat jaarlijks wordt geteld, is te zien dat deze maatregelen een positief effect hebben.” 

Het tellen wordt altijd gedaan in april, wanneer de kievitsbloemen bloeien. De paarse en enkele witte bloemen in de vorm van hangende klokken vallen goed op in het groene grasland. Door het koude weer van de afgelopen weken bloeiden de kievitsbloemen dit jaar wel een paar weken later dan voorgaande jaren.   

Ook bij Hasselt staan veel kievitsbloemen

Enrico Kolk