Afbeelding
Foto: Bianca van den Berg

Raadscolumn ChristenUnie: ‘Vierhonderd woorden’

Algemeen

Voor deze column mag ik precies vierhonderd woorden gebruiken. Meer kan echt niet, want dan past het niet in de opmaak. Minder woorden gebruiken mag eigenlijk ook niet, want ook dan past het niet in de opmaak. Er is dus een grens aan het aantal woorden dat een raadslid kan gebruiken voor deze column. Volgens mij is dat helemaal niet zo verkeerd. Het lukt ons als raad vaak om een hele avond vol te praten. Soms zelfs zo vol dat het niet lukt om de agenda af te ronden. We schuiven dan een onderwerp maar door naar een volgende avond.

Op veel mensen kan al dat gepraat overkomen als gezwam in de ruimte. Of lijkt het meer of een groepje mensen een beetje interessant wil doen. Of wekt het gepraat de indruk dat we in de gemeenteraad niks beters te doen hebben dan een beetje ruzie maken. Ik kan me dat voorstellen. Zeker nu we allemaal in ons eigen schermpje staren en een monoloog houden. Digitaal vergaderen is in deze tijd natuurlijk een prachtige uitvinding, maar echt debat of gesprek wordt er toch moeilijker door. Ik hoop dan ook dat we in de loop van dit jaar elkaar weer echt kunnen ontmoeten.

Toch gebeurt er in mijn ogen iets bijzonders in de raadszaal in het gemeentehuis, ook in de digitale raadszaal. Net als in al die andere zalen waar volksvertegenwoordigers elkaar ontmoeten, debatteren en besluiten. In de (digitale) raadszaal van Zwartewaterland proberen negentien mensen, al pratend, uit soms moeilijke dilemma’s te komen. Ondanks soms grote meningsverschillen zoeken we op een vreedzame manier naar goede oplossingen. Ik vind dat echt iets bijzonders. Iets bijzonders dat we moeten koesteren.
Wat ik ook mis bij digitaal vergaderen is de handdruk aan het begin van de vergadering. Net als bij een sportwedstrijd wensen we elkaar dan als het ware een fijne sportieve wedstrijd. Ook geven we elkaar na een vergadering een hand. We begraven dan de strijdbijl en kunnen zo weer in vrede naar huis gaan. Het zijn eenvoudige rituelen, maar ze doen ertoe. En tussen die twee handdrukken wordt veel gezegd. Vaak veel meer dan ongeveer vierhonderd woorden. Al die woorden zijn nodig om ook in Zwartewaterland goed doordachte en afgewogen besluiten te kunnen nemen over tal van onderwerpen. Onderwerpen die u en mij vaak raken. Maar daarover graag een andere keer.

Marc Ooms
raadslid ChristenUnie

Enrico Kolk