Afbeelding

Raadscolumn PvdA: ‘Lezen is leuk!’

Algemeen

Lezen is leuk! U bent het vast met mij eens, want u bent nu aan het lezen. Lezen is nuttig. Dat kan natuurlijk ook de reden zijn dat u de Stadskoerier nu aan het lezen bent. Omdat het belangrijk en handig is om te weten wat er speelt in de omgeving waar u woont.

Lezen prikkelt de fantasie. Alweer een reden om een boek te pakken. Mee gaan in de wereld die de schrijver via woorden oproept. Of juist je eigen invulling er aan geven. De omgeving, hoe de mensen er uit zien, je kunt het allemaal zelf verzinnen als je een boek leest.

Helaas is lezen niet voor iedereen leuk. Meer dan 2 miljoen Nederlanders zijn officieel laaggeletterd, hebben problemen met lezen en schrijven. Een kwart van de vijftienjarigen behoort ook tot deze groep. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat solliciteren lastig wordt, of het lezen van een bijsluiter.

En dan is lezen helemaal niet zo leuk. Want er worden vaak en veel woorden gebruikt die lastig zijn. En dan wordt lezen een strijd.

Wij van de PvdA Zwartewaterland vinden het daarom erg belangrijk dat er van alles aan wordt gedaan om een taalachterstand te voorkomen. Want jong geleerd is oud gedaan. En bovendien is de drempel om hulp te zoeken groot.

Hoe maken we het lezen nu zo leuk en makkelijk mogelijk? We hebben in al onze kernen een bibliotheek waar iedereen onder de 18 gratis lid van kan worden. Is uw kind, of zijn de kinderen van uw buren, vrienden of bekenden, nog geen lid: neem ze mee naar de bibliotheek en laat ze uitzoeken wat ze leuk lijkt.

Een andere manier is om er voor te zorgen dat alle kinderen boeken tot hun beschikking hebben. Wij doen daarom mee aan de landelijke actie “geef een boek cadeau”.

Dit jaar is het boek dat daar bij hoort “de brief aan de koning” van Tonke Dragt. Leuk om zelf te lezen, ook heel leuk om voor te lezen.

Voorlezen, nog iets wat heel leuk kan zijn. Samen even in een andere wereld weg kruipen. En niet alleen voor jonge kinderen, maar dit kan voor elke leeftijd.

Hopelijk heb ik u een beetje enthousiast gemaakt om te gaan lezen en om als cadeau eens wat vaker een boek te lezen. De column is klaar; tijd voor een goed boek!

Astrid Dijkstra
fractievoorzitter PvdA Zwartewaterland

Enrico Kolk