Afbeelding
Foto: Joke Veldman

Bouw nieuw gemaal Cellemuiden in volle gang, werkzaamheden moeten 1 oktober afgerond zijn

Algemeen

CELLEMUIDEN - De bouw van een nieuw gemaal langs Cellemuiden is in volle gang. De bedoeling is dat het werk op 1 oktober, voor de start van het stormseizoen, afgerond is.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) werkt samen met aannemer Van Heteren aan het nieuwe gemaal. Het bestaande gemaal kon het gewenste waterpeil in de toekomst niet meer leveren, volgens het waterschap. “Technisch gezien zijn de pompen aan het einde van hun levensduur. Met het nieuwe gemaal kan het waterschap sneller en beter reageren op verschillende weersomstandigheden.”

Dit betekent dat het peil en het afvoeren van water voortdurend wordt aangepast, zodat wateroverlast of watertekorten in het landbouwgebied minder een probleem vormen. Na de renovatie voldoet het gemaal weer aan de eisen van deze tijd. Bovendien wordt het gemaal vispasseerbaar gemaakt. Het vormt dan geen obstakel meer voor vissen.

Vanwege de veiligheid is in overleg met de gemeente Zwartewaterland besloten om een stuk van de B-weg, ter hoogte van Cellemuiden 29, tijdelijk te verleggen. Hierdoor wordt er tijdens de uitvoering geen hinder ondervonden door weggebruikers. De B-weg blijft wel begaanbaar voor bestemmingsverkeer. Dagelijks Bestuurslid Hans Pereboom van WDODelta: “Binnen het totale programma ‘Vernieuwen van 60 gemalen en stuwen’ zijn op meerdere locaties houten damwanden vrijgekomen. Vanuit onze circulaire gedachte ligt het voor de hand dat we deze materialen binnen dit pilotproject gaan hergebruiken. Dat doen we ook, alleen niet als damwand, maar als gevelbekleding.”

Enrico Kolk