Jamilla Jalloh en haar taalcoach Kees Moezelaar.
Jamilla Jalloh en haar taalcoach Kees Moezelaar. Foto: uit het archief

Taalpunt en bibliotheek op zoek naar taalcoaches

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Taalpunt Zwartewaterland en Bibliotheek Zwartewaterland willen zorgen voor één-op-één taalles van een (opgeleide) taalcoach. Daarom zoekt het Taalpunt nieuwe enthousiaste vrijwilligers om inwoners van de gemeente Zwartewaterland te helpen bij het leren van de Nederlandse taal en het ontwikkelen van basisvaardigheden.

In 2020 en 2021 stonden de taalactiviteiten voor laaggeletterden vanwege corona grotendeels stil gestaan. Men kon alleen digitaal Nederlands leren, maar dat lukt niet iedere laaggeletterde.

“Gelukkig hebben taalvragers uit de gemeente Zwartewaterland de laatste maanden wel kunnen deelnemen aan de taalmorgens in de bibliotheek, maar één op één taalles van een (opgeleide) taalcoach was er niet. Natuurlijk willen we daar graag verandering in brengen”, aldus de bibliotheek in een persbericht.

“Ben je ook zo blij dat de coronapandemie bijna achter de rug is? Ben je tussen de 18 en 80 jaar, houd je van de Nederlandse taal? Wil je na de zomervakantie eindelijk weer mensen ontmoeten en zinvol bezig zijn buitenshuis? Heb je een paar uur per week tijd en een opleiding genoten op minimaal MBO-3 niveau? Kun je op alle vragen ‘ja’ beantwoorden, word dan taalvrijwilliger”, is de boodschap.

In september en oktober is er een training voor nieuwe taalvrijwilligers. “Het is van

belang om alle vier modules te volgen, want dan heb je voldoende handvatten om

zelfstandig met één of meer taalvragers in jouw omgeving aan de slag te gaan.”

Het gaat om het begrijpen van de Nederlandse taal, uitbreiding woordenschat, spreken, lezen en schrijven. Ook is er aandacht voor geschikte leermaterialen, het gebruik van apps op de mobiele telefoon en oefenprogramma’s op pc of tablet.

De training wordt gegeven op vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek in Hasselt,

op 10 en 24 september en vervolgens op 1 en 8 oktober (vier dagdelen). “Doe je mee? Je doet niet alleen jezelf, maar ook de deelnemers van het Taalpunt hier een groot plezier mee! Wie geen vervoer heeft naar de training in Hasselt, kan wellicht in overleg met een andere cursist meerijden.”

Opgeven voor de training kan bij Elly Potgieter, coördinator Taalpunt Zwartewaterland, tel. 06-29 23 21 40, e.potgieter@bibliotheekzwartewaterland.nl. Meer informatie is te krijgen op het wekelijks spreekuur op donderdag van 16.00 tot 20.00 uur in de Hasselter bibliotheek.

Enrico Kolk