De nieuwe aanlegsteiger.
De nieuwe aanlegsteiger. Foto: Henk Kuik

Nieuwe aanlegsteiger in het centrum van Zwartsluis is klaar

Algemeen

ZWARTSLUIS - De nieuwe aanlegsteiger aan de Kolk is klaar. “Steeds meer watersporters ontdekken dat ze het centrum van Zwartsluis per boot kunnen bereiken”, volgens MarketingOost.

Vanaf de steiger zijn de winkels, terrassen en bezienswaardigheden van Zwartsluis makkelijk bereikbaar. Het nieuwe 4-Sluizenarrangement leidt langs alle highlights van het ‘deftige dorp’. Die bijnaam dankt Zwartsluis, volgens MarketingOost, aan de tijd dat het dankzij de strategische ligging een welvarend dorp was. “Turf uit Drenthe ging in Zwartsluis van kleinere schepen op grotere schepen en via de Zuiderzee richting het westen van Nederland. Die positie legde het dorp geen windeieren. Langs het water ontstond veel industrie en een uitgebreid winkelbestand. Dat maakt Zwartsluis nog steeds een levendig dorp vol herinneringen aan de rijke historie.”

Zwartsluis ligt bovendien nog steeds op een belangrijk kruispunt van waterwegen. Watersporters komen over het Meppelerdiep of het Zwarte Water naar het dorp en zetten via de Arembergersluis koers richting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met het bevaarbaar maken van de kolk in het centrum en de nieuwe steiger hebben watersporters nu een nieuwe mogelijkheid. Vanuit de boot stappen ze de gezelligheid van Zwartsluis binnen.

De laatste jaren is Zwartsluis weer sterk in opkomst. Veel toeristen en regiobewoners ontdekken de winkels en de gezellige horeca. “Veel terrassen liggen aan het water. Daar voel je bijna de historie van Zwartsluis’, zegt Evelien Kuilder van Sluuspoort.

“Vanuit Sluuspoort start ook een wandeling door Zwartsluis. Onderweg kom je langs de turfeilanden waar de turf vroeger werd overgeladen op de grote schepen. Ook passeer je vier historische sluizen, waarvan er drie nog steeds van groot belang zijn voor de scheepvaart”, vertelt Kuilder.
De wandeling combineert het imposante maritieme verleden en het gezellige heden. Naast de sluizen en het water voert de tocht ook langs de ambachtelijke winkels en de andere bezienswaardigheden van Zwartsluis. Sluuspoort stelde daarvoor het 4-Sluizenarrangement samen.

Meer op www.beleefzwartsluis.nl.

Enrico Kolk