De inzameling achter de kerk.
De inzameling achter de kerk. Foto: Aangeleverd

Helpende Handen stopt met inzamelen oud papier

Algemeen

ZWARTSLUIS – Helpende Handen stopt met het inzamelen van oud papier. De groep deed dat sinds september 1993 vanuit de Gereformeerde kerk in Zwartsluis.

“Aanleiding was het stoppen met het inzamelen van oud papier door Anne Marinus, een onderwijzer van de Wilhelminaschool, die de opbrengst gebruikte voor een aantal goede doelen”, vertelt voorzitter Piet Leeuw. “Onder andere een project van Jan Bloemhof in Zuid-Afrika.”

Omdat Thijs Oosterhof het jammer vond dat voortaan het oude papier zomaar in de vuilnisbak verdween en er dus niets mee gedaan werd, kwam hij ook op het idee om papier te gaan inzamelen voor goede doelen. “Hiertoe heeft hij een aantal mensen om zich heen verzameld die wilden helpen met het steunen van goede doelen. Hijzelf werd voorzitter, Renje Bosgraaf werd secretaresse en Wolter Doosje werd penningmeester”, aldus Leeuw.

Arie Bosgraaf naam de taak op zich om het schema op te stellen wanneer wie dienst heeft. Als naam werd gekozen: Helpende Handen. In 2007 nam Piet Leeuw de taak van voorzitter over van Thijs Oosterhof. De rest van het bestuur bleef ongewijzigd.

In het begin werd het goede doel vastgesteld voordat het papier was ingezameld en na ontvangst van de financiën werd het geld overgemaakt naar het bewuste doel. “Dat bleek niet de juiste manier te zijn omdat niet duidelijk was hoeveel geld voor welk doel overgemaakt kon worden”, blikt Leeuw terug.

Helpende Handen ging daarom al snel over op het twee keer per jaar vergaderen. Daarin stelde het bestuur dan gezamenlijk vast hoeveel geld er naar welk doel overgemaakt zou worden. “De goede doelen en de verdeling van de gelden werden en worden nog steeds zo vastgesteld.”

Vanaf september 1993 tot en met 2015 werd er ruim 250.000 euro ingezameld met oud papier en overgemaakt aan de goede doelen. “Een groot bedrag is ten tijde van de renovatie éénmalig aan de kerk overgemaakt.”

Veel doelen werden aangereikt en via publicaties op kerkbode en huis-aan huisbladen bekend gemaakt. “Dit hebben we kunnen doen omdat een aantal vrijwilligers, hoofdzakelijk mannen maar ook vrouwen, zich beschikbaar stelde om door in de eerste jaren dagelijks de papiercontainer achter de Gereformeerde kerk te bemannen”, volgens Leeuw.

Toen de blauwe papierbakken hun intrede deden, werden die mede door Helpende Handen rondgebracht. Vrijwilligers gingen mee met de vrachtwagens om de containers zodanig te plaatsen dat de grijper van de vrachtauto ze goed op kon pakken.”

De afzetcontainer stond nog geruime tijd bij de firma Van den Berg gestaan heeft. Bij toerbeurt stapelden de vrijwilligers daar één keer maand oud papier. In april 2018 kwam daar een eind aan. “Omdat de kosten boven het gewin gingen”, legt Leeuw uit.

Nu wordt het oud papier van Zwartsluis door verschillende organisaties ingezameld, weet Leeuw. “Het Hervormd Jeugdwerk, de Arembergschool, de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt en de Helpende Handen, waarbij de laatste het grootste aandeel heeft.”

De vrijwilligers van Helpende Handen waren: Arie en Renje Bosgraaf, Thijs Oosterhof, Jan Kampherbeek, Jan Schraa, Martine en Wout Sol, Nico van Doorn, Wolter Doosje, Klaas Rodermond, Theo Horzelenberg en Piet Leeuw. Tom Zeilemaker was betrokken als afvaardiging van de diaconie.

Op 9 juni dit jaar was de laatste vergadering van de Helpende Handen. “De laatste gelden zijn verdeeld, de kas is leeg”, vertelt Leeuw, die allen bedankt voor de belangeloze inzet gedurende vele jaren.

Enrico Kolk