Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hasselt duikt op in nieuwe Hanzesteden Fietsroute

Algemeen

HASSELT - MarketingOost lanceert een nieuwe grensoverschrijdende fietsroute, die ook Hasselt aandoet. “De Hanzesteden Fietsroute in de grensstreek van Niederrhein, Gelderland en Overijssel is een mooi voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking”, volgens de organisatie

De route voert langs vier Duitse en tien Nederlandse Hanzesteden. De gehele route beslaat in totaal 450 kilometer en is verdeeld in acht etappes. “Naast deze acht etappes zijn er ook 16 Hanzerondjes, dit zijn fietsrondjes die je door het achterland van één van de Hanzesteden leiden”, volgens MarketingOost.  

Veertien Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio werken samen om de Hanze op de kaart te zetten. Deze Hanzesteden zijn nu met de nieuwe fietsroute aan elkaar verbonden: vanuit de Duitse Hanzestad Neuss, via 12 andere deelnemende Hanzesteden naar Hanzestad Harderwijk. “Een flinke impuls om de Hanzesteden aan beide zijden van de grens te beleven. De etappes van de internationale Hanzesteden Fietsroute hebben een lengte van gemiddeld 50 kilometer.” 

De Hanzesteden die tijdens de fietstocht verkend kunnen worden zijn Neuss, Wesel, Kalkar/Grieth en Emmerich am Rhein aan de Duitse kant en Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt Kampen, Elburg en Harderwijk aan de Nederlandse kant. Maasbommel wordt aangedaan via een Hanzerondje dat start in Nijmegen. 

“Elke Hanzestad langs de grensoverschrijdende route heeft zijn eigen unieke karakter, of het nu architectonisch, cultureel of culinair is. Wat alle steden gemeen hebben, is hun gedeelde geschiedenis als onderdeel van het Hanzenetwerk. Al in de middeleeuwen bundelden aan het water gelegen steden in Europa hun krachten om de (internationale) handel te bevorderen en kennis uit te wisselen. Dit versterkte hun positie als handelssteden”, aldus MarketingOost.  

In Nederland loopt de route via de fietsknooppunten, in Duitsland via het knooppuntensysteem en de Rijnfietsroute. Ook kan gekozen worden voor één van de zestien Hanzerondjes. Iedere Hanzestad langs de hoofdroute heeft zo’n lus van gemiddeld 40 à 50 kilometer. Later dit jaar en begin volgend jaar worden nog muurschilderingen in Hanzestijl aan het traject toegevoegd, die via Augmented Reality tot leven gaan komen.

Enrico Kolk