Afbeelding
Archieffoto

Marijn de Vries brengt een ode aan Hasselt na winst Anna van der Breggen

Algemeen

HASSELT - De overwinning van Anna van der Breggen op de Giro noopt journalist en voormalig profwielrenner Marijn de Vries tot het brengen van een ode aan Hasselt. Dat doet ze in haar column in dagblad Trouw.

Dat er voor haar geen huldiging is, maakt Van der Breggen niets uit, volgens De Vries. “Liever maakt ze een wandeling met de hond. Of althans, dat deed ze vroeger. Toen ze nog thuis woonde, bij haar ouders, op de boerderij even buiten Hasselt”, schrijft De Vries.

Daar staat een bankje, waar De Vries zeker elke week een keer langsfietst. “Sinds ik weet dat dit Anna’s thuiskombankje is, zie ik haar in gedachten altijd zitten daar in het bochtje op de dijk. Haar blik over het wijdse Zwarte Water met de rietkragen, de kleine haven links van haar. Achter haar het oude gemaal Streukelerzijl.”

Aan dat bankje tuigt De Vries haar column op. “De hond zit aan haar voeten, of snuffelt een beetje rond. Het kan er koud zijn, maar Anna heeft er de zuidwestenwind meestal in de rug. Dan kun je er even tegen. In de verte de kerktoren van Hasselt, en de wieken van de molen waaraan na de Olympische Spelen van 2016 vlaggen hingen met haar naam.”

Als De Vries weer bij dat bankje komt, gaat ze er zitten, schrijft ze. “En ik neem wat mee. Een plaatje. Met daarop “Het Anna van der Breggen-bankje. Viervoudig winnaar van de Giro”. Want een piepklein eerbetoon is toch echt wel op zijn plaats.”

Enrico Kolk