Afbeelding
Erik Driessen

Wethouder Knol opent monument aan de ´lange brugge´

Algemeen

HASSELT - Wethouder Gerrit Knol onthulde donderdagmiddag een monument ter nagedachtenis aan de verdwenen Van Nahuysbrug en de handelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat monument is te danken aan magneetvisser Martijn Kombrink die vorig jaar een stuk metaal uit het Zwarte Water haalde.

Hij liet het loodzware stuk metaal zien aan de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland. Die concludeerde dat het object dankzij de vorm en de aanwezige klinkhamers een stuk oude brug zou kunnen zijn. Na verdere bestudering bleek het een van de oude consoles. Die kwam in het water nadat de Duitsers de brug in mei 1945 opbliezen. De overspanning bestond destijds uit samengestelde en geklonken plaatliggers waaraan de consoles werden bevestigd.

Al vrij snel kreeg de stichting het idee om een monument te maken ter herinnering aan de brug en de oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde uiteindelijk in samenwerking met Jan Holthuis en Hans Veldman (Historische Vereniging Hasselt). Het monument bestaat uit een staalplaat met daarop de console. Ook is er een informatiebord over de brug en de vroegere tramverbinding Zwolle-Blokzijl. Die liep tussen 1914 en 1934 over de Van Nahuysbrug. Ter herinnering aan die geschiedenis komt er dit najaar een stuk tramrail in de bestrating bij de ijssalon.

Het monument kost ongeveer zevenduizend euro. Die betaalt de stichting dankzij financiering van Stadscheque Hasselt en bijdragen van de gemeente en het Prins Bernard Cultuur Fonds. Aan de realisatie werkten mee: Jac. Admiraal Metaalbewerking, Kolkbouw Genemuiden (metselwerk) en Mooi Graphic Studio (ontwerp). Admiraal Jacht- en scheepsbetimmering straalde kosteloos de achterplaat.