Afbeelding
Archieffoto: Joke Mulder

Nacht van de nacht te beleven in De Veldschuur

Algemeen

ROUVEEN - De 17e editie van de landelijke Nacht van de Nacht is dit jaar op zaterdagavond 30 oktober. In de Veldschuur in Rouveen worden tijdens de Nacht verschillende workshops georganiseerd. 

“Natuurfotograaf Ton Valk leert je de fijne kneepjes van de nachtfotografie en boswachter Marline verzorgt een presentatie over nachtdieren”, kondigt Natuur en Milieu Overijssel (NMO) aan. Tijden zijn te vinden op de website, mensen kunnen zich daar ook aanmelden: https://veldschuur.net/agenda/nachtfotografie-onderdeel-van-nacht-van-de-nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht brengt NMO het belang van duisternis voor mens en dier onder de aandacht. “De nacht brengt duisternis en stilte: belangrijke oerkwaliteiten die niet zo heel vanzelfsprekend meer zijn.” Die ‘oerkwaliteiten’ kan men met eigen ogen en oren ervaren: in Overijssel op achttien locaties.

“Het is ‘s nachts al lang niet meer écht donker”, stelt NMO. “Bedrijfspanden en overheidsgebouwen houden vaak de lichten aan uit veiligheidsoverweging of als reclame. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld nachtvlinders en trekvogels, en het is natuurlijk zonde van de energie.” Uit recent onderzoek van Natuur en Milieufederaties zou blijken dat ruim 71 procent van de bedrijven de lichten aanhoudt in de nacht. NMO: “Overijssel spant de kroon met maar liefst 88 procent. Het verlichten van panden is niet eens nodig voor de veiligheid.”

Enrico Kolk