Johannes van den Berg.
Johannes van den Berg. Foto: Enrico Kolk

In Memoriam: Johannes van den Berg (75)

Algemeen

GENEMUIDEN - Johannes van den Berg is zaterdag overleden. De markante Genemuidenaar werd 75 jaar en overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Een dag later overleed ook zijn vrouw Hennie daaraan.

Van den Berg was maatschappelijk betrokken. Hij maakte niet alleen 28 jaar deel uit van de gemeenteraad (eerst in de voormalige gemeente Genemuiden, daarna in Zwartewaterland), maar zat ook in het bestuur van verschillende stichtingen. 

De laatste tijd was hij lid van de werkgroep die de plannen voor het havengebied in Genemuiden begeleidde. Onlangs was hij nog daarover aan het woord in deze krant.

Ook was hij een van de leden van het Burgercomité dat ‘t Olde Staduus in Genemuiden een nieuwe bestemming gaf. Nog altijd was hij voorzitter van de stichting die het gebouw beheerde. Binnen dat bestuur heerst ‘verslagenheid’, geeft secretaris mevrouw Beens-Van Schothorst aan. “Er was een uitstekende samenwerking met hem binnen het bestuur”, blikt ze terug. “Hij was één van de langstzittende bestuursleden.” 

Van den Berg heeft zich ‘geweldig ingespannen’ om het beste voor de Genemuider samenleving te zoeken, zegt ze. “Zoals dat samenkomt in ’t Olde Staduus. Het is natuurlijk een gebouw, maar het gaat om de mensen die er gebruik van maken. En zijn vrouw heeft hem daarin gesteund, ze stond er ook van harte achter.”

Ook bij het Armenfonds van Camen en het Provisoorfonds nam Van den Berg vele jaren een plek in. De beide fondsen bezitten landerijen die verpacht worden. De pachtopbrengsten komen ten goede aan de Genemuider samenleving. Instellingen (op maatschappelijk, sociaal of cultureel vlak) in financiële problemen kunnen zich wenden tot het Provisoorfonds en particulieren die om enigerlei reden in een achterstandspositie dreigen te raken kunnen een beroep doen op het Armenfonds van Camen.

Toen de Gereformeerde Gemeente een nieuw kerkgebouw ging bouwen, was hij daarbij betrokken. Eerst maakte Van den Berg deel uit van de bouwcommissie, van 1997 tot 2003. Toen de kerk gebouwd was, in 2003, kwam hij in een commissie van beheer, die werd ingesteld om te komen tot een beheerstructuur voor het onderhouden en beheren van de kerkelijke gebouwen. 

Sinds 2000 zat Van den Berg in het algemeen bestuur van De Meente. “Hij heeft ook in diverse werkgroepen gezeten”, blikt Marco van Lente namens De Meente terug. “Johannes heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor de ouderen in Genemuiden. Dat deed hij met een hele grote betrokkenheid, inzet en overzicht.” Voor De Meente én de gemeenschap van Genemuiden is zijn overlijden een groot verlies, zegt Van Lente. “We willen daarom de familie van harte Gods sterkte wensen met het overlijden van vader en moeder.”

Van 1990 (in de toenmalige gemeente Genemuiden) tot 2018 maakte Van den Berg deel uit van de gemeenteraad. Dat deed hij namens de SGP. “Hij was deskundig, integer en had een principiële houding”, reageert huidig fractievoorzitter Klaas Huisbrink. “Hij was heel duidelijk bekwaam en hij kon ook over de partijen heen kijken. Dat heeft hem tot een zeer gewaardeerd raadslid gemaakt. Als de raad voorbij was, kon hij iedereen een hand geven.” 

Nog steeds voorzag Van den Berg de SGP-fractie van advies. “Hij stond middenin de samenleving”, zegt Huisbrink. “Er was nog veel contact met hem en hij gaf ons duidelijke en waardevolle adviezen. Hij is echt uit het leven weggerukt, zo onverwachts. We zullen hem missen. Dat deze roepstem geheiligd mag worden aan ons aller hart.”

Burgemeester Eddy Bilder spreekt van ‘gemoedelijkheid’, als hij aan Van den Berg denkt. “Ik heb hem vanaf het allereerste moment dat ik burgemeester werd, leren kennen. Hij was toen vicevoorzitter van de raad een deed dat op een geheel eigen wijze, een gemoedelijke manier. Hij was betrokken op alles wat in Genemuider samenleving speelde, een echte volksvertegenwoordiger die middenin de samenleving stond en wist wat er speelde.” Voor Bilder was Van den Berg iemand die meedacht. “Ik kon met Johannes nog weleens overleggen. Hij wist heel veel over de samenleving en was eigenlijk een ervarings- of gebiedsdeskundige.”

De burgervader schrok van het overlijden. “Hij was tot het laatst aan toe actief. Dan word je wel heel erg bepaald bij de tijdelijkheid van het leven en ook bij de ernst van de situatie waarin onze gemeente nu verkeert.”

Enrico Kolk