Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Motie voor recreatie op Bodewes en snellere bouw op Om de Weede

Algemeen

HASSELT - Wel recreatieve woningen op het Bodewes-terrein en sneller gaan bouwen op Om de Weede. Dat is het voorstel dat PvdA, SGP, Gemeentebelangen en ChristenUnie vanavond gaan doen in de digitale raadsvergadering.

“Voor de herontwikkeling van de locatie Bodewes is door de eigenaar Herontwikkelingsmaatschappij Overijssel (HMO) een bestemmingsplan, gericht op een recreatieve invulling ontwikkeld. Dit bestemmingsplan omvat het omvormen van het terrein naar een recreatieve functie en de realisatie van een nieuwe weg parallel aan de noordzijde van de N331”, leggen de partijen uit in een persbericht. 

Ze blikken ook terug naar een eerder stadium. “In de raadsvergadering van 4 juli 2019 is het toen voorliggende voorstel voor vaststelling van dit bestemmingsplan aangehouden door de gemeenteraad. Nader onderzoek met betrekking tot stikstof was noodzakelijk. Inmiddels is dit onderzoek (april 2021) uitgevoerd en blijkt dat het plan uitvoerbaar is. Het bestemmingsplan heeft alle procedurele stappen doorlopen en kan vastgesteld worden door de raad.”

Dat CDA, BGZ en VVD vanavond een voorstel doen om toch de bestemming op het Bodewesterrein te veranderen in ‘wonen’, zien de partijen niet zitten. “Het nu voorliggende bestemmingsplan gaat forse vertraging (mogelijk enkele jaren) oplopen wanneer geprobeerd wordt om de bestemming te wijzigen in ‘Wonen’. HMO heeft aangegeven op deze locatie geen sociale huur of starterswoningen te kunnen realiseren. Ook heeft HMO aangegeven het niet tot haar taak te rekenen op deze locatie appartementen in het duurdere koopsegment te ontwikkelen. Het kan dus niet. Zonde van de vertraging dus”, zegt ChristenUnie-raadslid Wilma Veldman.

Wel willen de PvdA, SGP, Gemeentebelangen en ChristenUnie extra woningbouw in Zwartewaterland, waarbij vooral de focus moet liggen op woningen voor starters, levensloopbestendige woningen en sociale huurwoningen. “De gemeente beschikt met name in het projectgebied Hasselt om de Weede over voldoende bouwgrond om daar op korte termijn een extra impuls te geven aan de woningmarkt in genoemde sectoren”, zegt SGP-fractievoorzitter Klaas Huisbrink.

Daarom willen de vier partijen dat het college een concreet voorstel te maken om in Hasselt extra woningen te realiseren in de genoemde categorieën, waarbij alles gericht dient te zijn op betaalbaarheid en snelle realisatie. Dit verzoek wordt vanavond als een motie ingediend in de raad.

Enrico Kolk