De digitale raadsvergadering
De digitale raadsvergadering Beeld: Zoom

Motie van afkeuring tegen wethouder Knol afgeschoten

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – De behandeling van het bestemmingsplan Knarrenhof tijdens de digitale raadsvergadering krijgt een verrassende wending. Wethouder Gerrit Knol heeft een motie van afkeuring aan zijn broek. Daarvoor is geen meerderheid, BGZ, CDA en VVD stemmen voor, dat geeft 7 stemmen voor en 12 tegen. Burgemeester Bilder spreekt van een ‘ongelukkige atmosfeer’.

“Wij hebben een stuk in handen waarop wethouder Knol een aanvullende tekst geeft over het Tijlswegje”, zegt BGZ-raadslid Kira Fijn, ter voorbereiding op de motie. Knol woont aan het Tijlswegje. “U bent inhoudelijk in de fout gegaan, naar onze mening, door het gesprek inhoudelijk aan te gaan. U hebt als belanghebbende persoonlijke invloed uitgeoefend op de collegebehandeling.”

Volgens de BGZ ontbreekt het de wethouder aan een ‘moreel kompas’. “U hebt niet integer gehandeld, u had zich nooit inhoudelijk mogen bemoeien met dit dossier.” Tijdens de raadsvergadering is het bewuste stuk naar de raadsleden gestuurd door de fractie van BGZ.

Klaas Huisbrink van de SGP noemt de benadering van BGZ ‘onbeschoft’ en ‘schandalig’. “Het is een interne advisering op vragen van de wethouder, daar is niks mis mee. Dit heeft totaal geen link naar integriteit”, stelt hij. “Het is onbeschoft en schandalig om een wethouder met zoveel ervaring dienstjaren tijdens een openbare raadsvergadering zo te schande te maken.”

Roel Withaar (Gemeentebelangen) noemt de actie van BGZ een ‘hele verrassing’. “Maar als ik dat stuk lees is er een verdieping gevraagd over de verkeerssituatie van het Tijlswegje. Ik kan me niet voorstellen dat wethouder Knol daar voordeel uit gehaald zou hebben. Als het de bedoeling van BGZ is om de wethouder ten val te brengen, moeten ze eerst hun medestanders tellen.”

PvdA-fractievoorzitter Astrid Dijkstra is overtuigd van de goede wil van de wethouder. “Met de informatie die we nu hebben is er geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de integriteit van de wethouder. Dit is een onaangename manier van handelen.”

Tamme Spoelstra zegt namens de ChristenUnie dit een ‘storm in een glas water’ te vinden. “Deze wethouder heeft gewoon zijn werk gedaan. Had destijds de andere wethouder dat zelf niet kunnen bedenken? Nou waarschijnlijk niet.”

Dat bevestigt wethouder Gerrit Knol even later. “Toen het plan Knarrenhof kwam, zag ik dat de woningen dichterbij het Tijlswegje komen. Er was een uitrit gepland naar de Van der Vechtlaan en het Tijlswegje werd ingericht als fiets/wandelpad.” Dat werd gevolgd door een planaanpassing.

“Helaas had de toenmalige wethouder (Albert Coster, red.) de consequentie niet voorzien wanneer die aanpassing gerealiseerd werd”, zegt Knol. “Ik heb verschillende punten genoemd en de toenmalige wethouder was blij met die opmerkingen, ze zouden meegenomen worden in het aangepast college-advies.”

In de tussentijd zegden de wethouders Slingerland en Knol zelf het vertrouwen op in Albert Coster. Toen die daags erna op de collegevergadering verscheen bracht hij het punt in dat Knol niet integer zou zijn geweest. 

Burgemeester Eddy Bilder zegt dat inderdaad aan de orde geweest of wethouder Knol zich met deze zaak bemoeien. En dat kon, meldt hij. “Wethouder Knol leverde deze inbreng als gebiedsdeskundige, dus het zou niet ten voordeel van zijn eigen persoon of woning zijn.”

In het bewuste advies stelt Knol een wijziging van het vrachtverkeer en het aanbrengen van een voetpad op het Tijlswegje voor. “Ik woon 35 jaar aan Tijlswegje”, vertelt hij. “Toen had ik grasveld en daar is de Hazelaar gekomen.” Later kwam er een nieuwe Hazelaar. “Die was dichter bij mijn huis, maar ik heb daar niets tegenin gebracht, omdat het om een noodzakelijke voorziening ging. Wat ik wel zag, is hoe het wegje gebruikt werd.”

Dat gebeurt, volgens Knol, door mensen met een scootmobiel, fietsers en moeders met kinderwagens. “Ik loop nu zes jaar bijna dagelijks naar kantoor toe, je moet ogen in de rug hebben om achteropkomend verkeer te ontwijken”, verklaart hij zijn advies om een voetpad in te richten.

Fijn is daarmee niet overtuigd. “Het bevreemdt ons nogal, want het gaat om uw persoonlijke omgeving. U had ook tijdens het gesprek een stap terug kunnen doen. Nu hebt u er directe bemoeienis mee gehad en daar kunnen wij ons niet in vinden.”

Uiteindelijk dient BGZ, na verschillende schorsingen die totaal meer dan een uur in beslag nemen, een motie van afkeuring in. “Inzake de Knarrenhof is er door wethouder Knol meerdere malen gehandeld in strijd met de gedragscode”, stelt de partij in de motie. 

Het CDA steunt de motie. “Niet omdat het een zware overtreding is, maar wel een winstwaarschuwing”, zegt Margreet Bosma, die vindt dat Knol ‘volledig uit de bocht gevlogen is’. “Leer ervan”, zegt ze tegen Knol. “Een motie van dommigheid bestaat niet, dus we zullen het hiermee moeten doen.”

Alles over deze bijzondere raadsvergadering is woensdag te lezen in de papieren Stadskoerier.