Het woonbeleid van de gemeente kwam ter sprake
Het woonbeleid van de gemeente kwam ter sprake Foto: Enrico Kolk

Raad over woonbeleid: Wat gaat hier niet goed?

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – 122 reacties op één vrijkomende woning in Zwartsluis. “Wat gaat hier niet goed?”, vraagt Margreet Bosma (CDA) zich donderdagavond af in de raadsvergadering. De raad bespreekt het Rekenkamerrapport over het woonbeleid in Zwartewaterland.

“Twee weken geleden was er een woning in Genemuiden”, vertelt Bosma. “Daarop kwamen 74 reacties. Is dit schamele aanbod een probleem? Het doet me denken aan het tijdperk waarin ik geboren ben, de zestiger jaren.”

John Smits (VVD) noemt een concreet voorbeeld: de geplande ‘herenboerderij’ in Hasselt (zie elders in deze krant). Volgens hem zou die uitstraling niet passen bij de aanbevelingen die in het rapport staan. “We moeten ons afvragen of dit de doelgroep is die we daar graag willen hebben.” In het rapport komt volgens hem naar voren waar het misgaat. “Heel duidelijk komt aan het licht dat het formuleren en het daarnaar handelen verschillend zijn.”

Marc Ooms van de ChristenUnie bekijkt het van de andere kant. “We hebben een goede woonvisie op hoofdlijnen, dat laat het onderzoek zien. Maar we vertellen het te weinig.” Klaas Huisbrink (SGP) valt hem bij. “We begrijpen de opmerkingen van inwoners niet”, stelt hij. Inwoners zijn weinig op de hoogte en voelen zich niet betrokken bij het woonbeleid dat de gemeente voert, bleek uit het rapport.

Wethouder Knol ziet dat de gemeente veel meer doet als dat inwoners weten. “Je ziet het pas als je het weet”, zegt hij, verwijzend naar de legendarische voetballer Johan Cruijff. Het college komt met een planningsvoorstel over drie van de tien aangegeven aandachtspunten. Dat zijn ‘Zorg in de beleidsverantwoording voor periodieke monitoring in het licht van de ontwikkelingen op de woningmarkt’, ‘Maak een start met het onderzoek naar vertrekmotieven van jongeren’ en tot slot ‘Zorg dat er voor de middellange en lange termijn een duidelijke visie is op de locatie voor de toekomstige woningbouw’.

Bastiaan Tamminga van BGZ zag sommige andere aandachtspunten liever specifieker belicht. Daarvoor diende hij een voorstel in, samen met CDA en VVD. Dat werd niet aangenomen.