Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn PvdA: ‘Zorgen om de kosten’

Algemeen

Nederland zit in een crisis, de inflatie gaat door het dak en de kosten voor energie en boodschappen exploderen. Het leven wordt duurder en bestaande problemen worden groter. Zo had onze thuiswonende jeugd al de grootste moeite met het vinden van een betaalbare eigen woning, waren de kosten voor openbaar vervoer al fors en hadden al veel mensen moeite met het betalen van de zorgverzekering.

Juist in deze tijd moeten er in de raad belangrijke en toekomstbepalende keuzes gemaakt worden. Welke gebieden worden aangewezen voor opwek van duurzame energie? Het zijn geen gemakkelijke keuzes, want er zijn legitieme argumenten voor én tegen te bedenken. We willen ons mooie landschap behouden, maar tegelijkertijd moet er wel iets gebeuren. Het is toch van de zotte dat we als land afhankelijk zijn van aardgas uit Rusland, een uiterst onbetrouwbare leverancier. Daarnaast zijn we spaarzaam met het gebruik van aardgas uit Groningen. Zijn we niet al veel te laat met het opwekken van duurzame energie? Een belangrijke voorwaarde voor PvdA is dat er na het aanwijzen van de gebieden mooie lokale initiatieven ontstaan, die tot uitvoering gebracht kunnen worden. Onze gemeente staat klaar om hierbij te ondersteunen. Deze lokale initiatieven moeten ervoor zorgen dat er lokaal eigendom ontstaat, zodat we ook de lusten kunnen ontvangen. PvdA heeft daar ideeën bij, zodat onze gemeente kan zorgen dat de baten terechtkomen bij de mensen die er het meeste recht op hebben.

Terug naar de zorgen om de kosten. Mede door de hoge kosten voor energie komen er steeds meer mensen in de problemen. Dit treft het niet alleen de alleenstaanden, maar steeds vaker komen ook tweeverdieners in de problemen. Kinderen kunnen niets doen aan de financiële situatie van hun ouders, maar zijn er altijd de dupe van.

Gelukkig kunnen inwoners van Zwartewaterland met financiële problemen zich melden bij onze gemeente. Onder bepaalde voorwaarden kunnen alleenstaanden en gezinnen in aanmerking komen voor een eenmalige energietoeslag tot 1.300 euro. Deze toeslag is aan te vragen voor dit jaar, maar ook voor het komende jaar. De gemeente beschikt daarnaast over een energieloket en is bezig met het opleiden van energiecoaches. Laten we blijven omzien naar elkaar en gebruik maken van de beschikbare regelingen. Hopelijk kunnen we op deze manier deze crisis het hoofd bieden. Ik help u graag met het vinden van de juiste weg naar de gemeente.

Diederik Hoekman
Fractievoorzitter Partij van de Arbeid

Enrico Kolk