Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn VVD: ‘Beschouwingen’

Algemeen

Op dit moment spelen de algemene beschouwingen in de gemeente Zwartewaterland. Hét moment voor de raad om aan het college aan te geven waar prioriteiten zouden moeten liggen. Iedereen heeft natuurlijk een lijstje van verlangens en men mag er vanuit gaan dat er een redelijke verdeling plaats vindt. Om het eerlijk te verdelen is niet makkelijk. Komt nog bij kijken dat de raad het natuurlijk ook niet over alles met elkaar eens is. En er ook nog steeds zoiets is als coalitie en oppositie. We zijn met z’n allen niet meer snel tevreden en menigeen voelt zich al snel benadeeld.

Maar los de problemen maar eens op. Probeer bij jezelf maar eens te bedenken hoe bijvoorbeeld de woningtekorten kunnen worden opgelost. Hoe we naar een situatie kunnen zonder voedselbank. Hoe het toch kan dat er ondanks het grote tekort aan personeel, in alle sectoren, er toch nog mensen werkloos zijn. Zo krijgt de raad allerlei keuzes voorgelegd om een besluit over te nemen. Moet een bedrijf de mogelijkheid krijgen om op een industrieterrein extreem de hoogte in te gaan? Moet er in een natuurgebied ruimte worden vrijgemaakt om windmolens te plaatsen? Moet er in een natuurgebied grootschalig worden gebouwd? Is de staat van een zwembad nog zodanig dat het gerenoveerd kan worden of is nieuwbouw een betere oplossing?

Hoe verdelen we de ruimte om woningen te bouwen en voor welke doelgroepen? Worden het waterwoningen, tiny houses, rijtjeshuizen, grondgebonden, twee onder een kap of appartementen? Zomaar een aantal vraagstukken waar men niet iedere dag bij stilstaat, maar die wel in onze gemeente spelen. En natuurlijk is er een ambtelijk apparaat dat van alles voorbereid en aanbiedt aan het college.

Maar uiteindelijk als hoogste orgaan binnen de gemeente beslist de gemeenteraad. Naar eer en geweten, na zorgvuldige afwegingen, rekening houdend met alle belangen. Zo zou het moeten zijn. Als burger, zeker wanneer de besluitvorming direct betrekking heeft op jezelf of de buurt, twijfelt men daar wel eens aan.

Maar ik kan u verzekeren dat keuzes gemaakt worden na afweging van alle belangen. En bent u het er dan niet mee eens :er is altijd een bezwaarprocedure. Fijner nog zou zijn als u zelf het raadswerk zou doen en u zou verdiepen in de vraagstukken. U kunt zich aanmelden bij iedere politieke partij.

Misschien wat om te overdenken in de periode die u op vakantie bent.

Het is weer zomer. Prettige vakantie!

John Smits, fractievoorzitter VVD