Afbeelding
Bas Wilberink

Raadscolumn VVD: ‘Woningmarkt’

Algemeen

Nederland heeft een enorm tekort aan woningen. Dit jaar al minstens 300.000 en de komende jaren loopt dat tekort op naar 1 miljoen. Waar moeten die woningen allemaal gebouwd worden? VVD-Zwartewaterland is een groot voorstander van spaarzaam ruimtegebruik. Zoek niet meteen naar de makkelijke oplossing door te bouwen in het buitengebied. Nee, blijf af van de agrarische sector, ten slotte produceert die al jaren ons dagelijkse voedsel en niet alleen voor Nederland. Het is één van de grootste exportproducenten die wij hebben. De kennis en kunde van onze landbouw en veeteelt wordt in heel de wereld geprezen.

Maar wat dan?

In mijn beleving is een uitgangspunt bij zuinig ruimtegebruik, het optimaal benutten van de ruimtes die we reeds in beslag hebben genomen. Ga door middel van een helicopterview bekijken waar binnenstedelijk nog ruimten in te vullen zijn. Maak dus een goed onderscheid tussen wonen, werken, recreëren en landbouw.

In de gemeente Zwartewaterland is er voldoende nog te bebouwen voor men naar het buitengebied moet overgaan. Zaken die reeds bestemd zijn moeten een invulling krijgen, maar wel bereikbaar voor eenieder.

De differentiatie in woontypes moet zodanig zijn dat vooral de eigen inwoner, jong en oud ,een goed onderdak tegen een betaalbare prijs kan vinden.

Als je de huidige markt bekijkt, is het credo “Overbieden”. De prijzen reageren vanuit het economisch standpunt “vraag en aanbod”. Hoe minder aanbod hoe hoger de prijs.

In de afgelopen verkiezingen was het thema wonen één van de hoofdzaken. Iedere partij had het er wel over, en de komende gemeenteraadsverkiezingen zal ook dit een thema zijn. Ons standpunt zal niet veranderen, want wij zijn een plaatselijke politieke partij.

Wij stellen het belang van de inwoners van Zwartewaterland altijd voorop vanuit de liberale gedachte van vrijheid. U kunt ons daar altijd op aanspreken, wij zijn dagelijks bereikbaar voor iedereen.

Niet alleen voor het onderwerp wonen, maar voor alles wat speelt binnen onze samenleving.
Ja u zal denken: hij begint al vroeg over de verkiezingen.

Wij zijn een partij die al jaren haar best doet voor de samenleving maar nog niet de mogelijkheid heeft gekregen om mee te doen in een coalitie. Jammer dat de landelijke uitslag niet te vertalen is naar deze gemeente. We weten allemaal waardoor dit komt. Als iedereen gaat stemmen zou dat wel eens anders kunnen zijn.

De mond vol hebben van burgerparticipatie en het ook doen.

Dat is het verschil.

VVD Zwartewaterland
J.M.B.P. Smits, fractievoorzitter

Enrico Kolk