Afbeelding

Raadscolumn BGZ: ‘Lokale politiek tijdens landelijke verkiezingen’

Algemeen

Alweer drie weken geleden dat we naar de stembus mochten voor bijzondere verkiezingen. Stemmen in crisistijd, per brief en uitgespreid over drie dagen; het was allemaal net even anders.

Het opkomstpercentage in Zwartewaterland was met 85,78% hoger dan het landelijk gemiddelde. Als BGZ zijn wij trots te zien dat Zwartewaterlanders politiek betrokken zijn en u uw stem heeft laten gelden.

Daar waar tijdens gemeenteraadsverkiezingen ook gestemd kan worden op lokale partijen, bestond de kieslijst nu uit een groot aantal landelijke partijen.

Wist u trouwens dat alle lokale politieke partijen samen de grootste politieke partij van het land zijn? Hoe dan ook, de landelijke verkiezingen hebben invloed op ons (lokale) raadswerk.

In Den Haag worden landelijk veel zaken bepaald die wij als gemeente(raad) moeten uitvoeren. Zaken die direct invloed hebben op de lokale woonwerkomgeving en budgetten van Zwartewaterland. Voorbeelden hiervan zijn Jeugdzorg, regels rondom woningbouw en de energietransitie.

Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie & Lokaal bestuur (Universiteit Twente) heeft onderzoek gedaan naar de rol van lokale politieke partijen. Zo schrijft hij dat lokale partijen al lang bestaan. In Den Bosch was er bijvoorbeeld al een lokale partij in 1923. Die partij kreeg pas echt veel raadszetels toen ideologie minder bepalend werd en andere tegenstellingen juist belangrijker zoals bijvoorbeeld die tussen stad en dorp. Inmiddels is er zowel landelijk als lokaal een veel ruimere politieke keuze; Van links, rechts, religieus tot dier – en milieuvriendelijk; noem ze maar op.

Ook blijkt dat de interesse van mensen in de nationale politiek een stuk groter is dan in de lokale politiek. Landelijke politiek krijgt vaak veel meer media-aandacht en kiezers geven zelf aan dat ze zich bij het stemmen vooral laten leiden door landelijke onderwerpen. Wist u dat in landen als Griekenland en Canada, de landelijke partijen niet eens mee mogen doen aan lokale verkiezingen? De verkiezingen gaan daar ècht om de thema’s die lokaal spelen.

BGZ maakt zich hard voor de lokale thema’s hier in Zwartewaterland, voelt zich vanuit de diversiteit betrokken bij de lokale samenleving en wij vinden het cruciaal inwoners van Zwartewaterland centraal te stellen.

Zoals Boogers aangaf: “Landelijke politiek gaat over hoe het zou moeten gaan, lokale politiek gaat over hoe het is.” Hoe mooi zou het zijn wanneer dat blijkt uit een opkomstpercentage van minstens 85% bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022? Dat is aan u!

De fractie van BGZ; Eelko Felix, Kira Fijn, Bastiaan Tamminga.
www.buitengewoonzwartewaterland.nl