Afbeelding
Tamme Spoelstra

Raadscolumn ChristenUnie: ‘Kun je het leven leren?’

Algemeen

Kun je het leven leren? Als ik over de Zwartewaterbrug Hasselt uit fiets, zou ik denken van wel. Daar staat namelijk op een bordje dat het verboden is om de boogbrug te beklimmen. In de raadzaal van de gemeente Zwartewaterland is op verzoek van de raad de Nederlandse vlag meer zichtbaar in het midden geplaatst om het betere leven te leren. Leer je met zulke bordjes en vlagvertoon het leven? Ontstaat er dan automatisch een beter mens? 

Het is Primo Levi die zei dat zelfs Auschwitz zich kan herhalen, omdat het heeft plaatsgevonden. Dat zou betekenen dat ook de pandemie van Covid-19, waar we nu van aan het bijkomen zijn, zich kan herhalen in dezelfde omvang en opnieuw wereldwijd kan toeslaan. Betekent dit nu dat we ons moeten laten leiden door angst? Helpt dat om het leven te leren? Angst voor jongeren die zichzelf in gevaar brengen, angst voor overlast, angst voor leed, angst dat de Nederlandse cultuur door inclusie en diversiteit verdwijnt?

Zonder de theoloog te willen uithangen, vind ik het bijzonder om te lezen hoe Jezus in de Bijbel deze maatschappelijke vraagstukken benadert. Als aan Hem wordt gevraagd wat de samenleving moet doen met de blinden, de melaatsen, de vreemdelingen, de tokkies, de huichelaars en de belastingontduikers, dan stuurt hij aan op een ontmoeting. Een ontmoeting waarin de mens zichzelf tegenkomt. De Joodse filosoof Levinas stelt het zo: ‘de ogen of het gelaat van de ander dwingen ons tot verantwoordelijkheid’. Ik ontmoet dan naast eenzaamheid, depressiviteit, ziekte, armoede, uitsluiting, discriminatie en angst; ook hoop, recht, vrede en geluk. 

Door de ontmoeting met de ander concreet te beoefenen leer je het leven. Leer je om je verantwoordelijk te voelen voor de ander. Je leert jezelf afvragen hoe je een naaste kunt zijn voor de ander. Laten we ons niet verschuilen achter bordjes en opvattingen, maar laten we proberen het leven open te beoefenen!

Ik wens je, namens de ChristenUnie, een zomer vól oefenmomenten in waardevolle ontmoetingen. De leefbare kernen zijn er in elk geval klaar voor!

Tamme Spoelstra
Fractievoorzitter ChristenUnie

Enrico Kolk