Afbeelding
Foto: Helmich Lubberts

Genemuidenaren komen naar verwachting vandaag in Poltava

Algemeen

GENEMUIDEN - Het is zondagavond 11 uur wanneer in de groepsapp het berichtje binnen komt van Bennie Brouwer, initiatiefnemer van de hernieuwde patatbakkersmissie naar Oekraïne. “Ik ben aan de zaak hoor”, luidt het bericht. Met andere woorden: ‘kom deze kant maar op’. De nieuwe missie is van start, Helmich Lubberts doet verslag.

Aangekomen aan de Jutestraat op het industrieterrein van Genemuiden zie ik de medereizigers al staan, Bennie Brouwer, Ronald Penninkhof en Gerard Roos zijn de overige vrijwilligers waarmee ik de komende twee weken  op pad ben om de humanitaire klus in Oekraïne te klaren.

Iedereen is er klaar voor. Na een kleine twee weken van voorbereiding, waarin de eigen patatkraam gereed is gemaakt voor gebruik. En nu de nodige voorraden, veelal verkregen door sponsoring, in de trekker met oplegger waren geladen, ging het nu echt gebeuren.

Korczowa, daar waar aan het begin van het uitbreken van de oorlog de patatbakkers ook al aanwezig waren, was voor maandag het eerste doel van de reis, die naar verwachting twee dagen in beslag neemt.

De reis verloopt gelukkig voorspoedig. Zonder enig oponthoud laten we Nederland achter ons en doorkruisen we Duitsland. Ook in Polen ondervinden we geen problemen en na een rit van 18 uur en ruim 1.400 kilometer bereiken wij, nadat wij eerst de plek nog hebben bezocht waar het allemaal begon, ons hotel in Korczowa. Daar overnachten we, alvorens verder te reizen naar ons einddoel.

Wij gaan dus wel naar Poltava, maar eerst dinsdag naar de grens om in te klaren, om vervolgens naar Zjytomyr te rijden. Daar gaan we opnieuw overnachten, omdat we in de nacht niet willen rijden. De volgende dag vertrekken wij dan naar Poltava. Wanneer het dan meezit zijn wij op woensdag rond het middaguur in Poltava, de nood is daar het hoogst.

Ook een bijdrage leveren aan dit initiatief? Doneren kan via de onderstaande link. Namens de Oekraïense bevolking bedankt. https://bit.ly/doneerdoel.

Enrico Kolk