Wethouder Harrie Rietman.
Wethouder Harrie Rietman. Foto: Enrico Kolk

Oppositie zegt vertrouwen in Harrie Rietman op

Algemeen Insta-Stadskoerier

HASSELT - BGZ, CDA en VVD hebben geen vertrouwen meer in wethouder Harrie Rietman. Dat bleek donderdagavond in de raadsvergadering. De oppositiepartijen zijn ontstemd over de gang van zaken rondom de windmolenplannen van Ondernemerskring Genemuiden (OKG). 

De gemeente bleek al veel langer te weten van de plannen van OKG, maar deelde dat niet met de raad. ChristenUnie-fractievoorzitter Tamme Spoelstra noemt dat ‘naïef’, maar stelt dat er geen opzet achter zit en blijft daarom wel vertrouwen houden in Rietman. Dat geldt ook voor de SGP, die de gang van zaken desalniettemin omschrijft als ‘schokkend’. De PvdA blijft eveneens vertrouwen houden in de wethouder. “De wethouder heeft misschien wel fouten gemaakt, en die ook toegegeven, maar wij hebben 100 procent vertrouwen in de wethouder.”

Het CDA, bij monde van Rudi van Zandwijk stelt dat meer regie vanuit gemeente had kunnen voorkomen dat OKG het gebied inging. Onlangs bleek dat er al contracten opgesteld waren. “De manier die wij nu hebben gezien, is niet de manier waarop we aan Zwartewaterland willen werken.”

Ook BGZ is kritisch. “Uw wethouderskompas is erg uit koers geweest”, zegt Kira Fijn. VVD-fractievoorzitter John Smits vindt dat het proces rondom de windmolenplannen van OKG niet in goede handen is bij Rietman. 

“Dit laat mij niet onberoerd”, reageerde Rietman. “Ik denk dat we met elkaar moeten kijken hoe we Zwartewaterland bestuurbaar moeten houden. Daar kom ik later op terug.”

Meer hierover is komende woensdag te lezen in De Stadskoerier Extra. Dat niet missen? Word lid!

Enrico Kolk