Ellisha en Aaron
Ellisha en Aaron Foto: Aangeleverd

Aaron en Ellisha zijn de beste voorlezers van Zwartewaterland

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Aaron Dekker van basisschool De Aremberg uit Zwartsluis en Ellisha ’t Lam van basisschool Eben-Haëzer uit Genemuiden hebben de voorleeswedstrijd in Zwartewaterland gewonnen. Deze wedstrijd vond woensdag plaats in het gemeentehuis in Hasselt. 

Dat ging om een voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De twee winnaars vertegenwoordigen binnenkort Zwartewaterland in de regionale finale en mogelijk wordt één van hen wel de Nationale Voorleeskampioen 2023.

De 13 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Martijn Jansen naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Terwijl Martijn het publiek vermaakte, trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje werd het verlossende woord gesproken door juryvoorzitter wethouder Slingerland.

Aaron las een fragment voor uit het boek ‘De Cupcake Catastrofe’ van Rhaida el Touny en Ellisha las voor uit ‘De storm steekt op’ van Anne de Vries. “De jury vond dat beide voorlezers eruit sprongen vanwege hun mooie stemgebruik en tempo. Martijn benadrukte dat alle voorlezers kampioenen waren omdat ze durfden voorlezen voor zo’n volle zaal”, aldus de bibliotheek in een persbericht over de wedstrijd. Ellisha en Aaron doen mee aan de regionale finale die op 22 februari gehouden wordt in Stadkamer in Zwolle. 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. “Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen”, volgens medeorganisator de bibliotheek.

Enrico Kolk

Abonneer gratis

op de digitale krant