Afbeelding
Foto: Archieffoto

Eerste vrijwilligers Hassailt ingepland, doorgaan nog onzeker

Algemeen

HASSELT – Aan de oproep van het bestuur van Hassailt voor vrijwilligers werd onlangs gehoor gegeven. De organisatie meldde eerder nog gebrek aan vrijwilligers te hebben, maar inmiddels zijn de eerste helpers ingepland.

“Nu nog de medewerking van de gemeente om de noodzakelijke vergunningen rond te krijgen, dan pas kan er met zekerheid gesproken worden over Hassailt 2023”, schrijft de organisatie in een persbericht. Want tijdens de wervingsavond bleek dat het de organisatie niet voor de wind gaat.

Na de teleurstelling dat de schepen van LVBHB (Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig) niet in grote getale naar Hassailt zouden komen voor hun jaarlijkse Erfgoedmanifestatie, maar dat de meeste naar Tilburg varen, had voorzitter Kees van der Klocht nog meer zorgen te melden.

Ook de vergunningen - en de daaraan gerelateerde stikstofproblematiek - gooien nog steeds zand in de raderen. Van der Klocht: “We hebben de vergunningsaanvraag gedaan bij de gemeente, maar na een lange radiostilte horen we nu in één keer dat de door ons voorgestelde parkeerlocatie niet wenselijk is. Maar ik ga er vanuit dat ook het ambtelijke apparaat van de gemeente positief met ons meedenken.”

De belangen voor Hasselt zijn groot, volgens de voorzitter. “Maar de beperkingen door de vele Natura-2000 gebieden misschien wel groter. Dus moeten we denken in mogelijkheden en zeker niet in onmogelijkheden. Anders gaat de stekker eruit, maar daarvoor zijn we eigenlijk al te ver. Dat zou een gemiste kans zijn.”

Dat inwoners en betrokkenen van de Hanzestad ook zin in dit evenement hebben, bleek tijdens een avond in sporthal Anna van der Breggen. “Een mooi aantal enthousiastelingen was nieuwsgierig naar de laatste stand van zaken en gaf zich spontaan op om medewerking te verlenen aan het evenement. Daar was het bestuur erg blij mee”, blijkt uit een persbericht. De aanwezigen werden meteen ingepland voor de meest uiteenlopende werkzaamheden.

“Het is goed om te zien dat Hassailt weer leeft onder de bevolking”, aldus Van der Klocht. “Als we met meer vrijwilligers zijn, hoeven we gezamenlijk minder inspanning te leveren en kunnen we ook zelf genieten van de mooie schepen en activiteiten in het centrum en langs de oevers van Hasselt. De oproep voor meer vrijwilligers blijft in die context dan ook nog staan.”

Het bestuur van het evenement meldde ook positief nieuws. “Inmiddels heeft een enthousiaste vereniging met platbodems toegezegd dat ze het geweldig vinden om in Hasselt te gaan liggen. En ook de zalmschouwers zijn weer aanwezig”, meldt Van der Klocht. “Ook zijn andere schippers enthousiast om met hun schepen aan te meren in Hasselt. Dus een wat andere en kleinschaligere bezetting, maar daarom niet minder gezellig. Het gaat om de reuring in en om het water in een sfeervolle, gemoedelijke en gastvrije omgeving.”

De organisatie rekent op een mooi evenement met leuke activiteiten tijdens Hassailt op 27, 28 , 29 en 30 juli. “Eventuele suggesties voor Hassailt, aanmelden van vrijwilligers en medewerking in de meest brede zin van het woord is natuurlijk wenselijk.” Een ieder die meer wil weten of iets te bieden heeft, mag contact opnemen met voorzitter@hassailt.nl.

Enrico Kolk