Afbeelding
Foto: Eigen foto

‘Waardevolle reisbestemming’: Duitsers doen trip in Zwartewaterland

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Veel plaatsen in Nederland verdienen een tweede bezoek, maar vaak lukt dat niet omdat er nog zoveel andere plaatsen te zien zijn. ‘Herr und Frau Nach-Holland’ waren daarom des te blijer dat het hen wel lukte om een tweede bezoek aan Hasselt te brengen. Ook deden de Duitsers Genemuiden en Zwartsluis aan, blijkt uit hun reisblog: nach-holland.de.

Daarin wordt Zwartsluis een ‘waardevolle reisbestemming’ genoemd, vanwege de ligging aan de rand van de Weerribben-Wieden. Maar er is nog iets dat Zwartsluis bijzonder maakt. “Boten in verschillende uitvoeringen bepalen het beeld in Zwartsluis. En dat niet alleen aan de kade of in een van de havens, ook voor menig gezinswoning ligt een boot aan de steiger.”

In hun blog doen ze verslag van de rondvaart met Sluuspoort 1, waarbij ze ook de scheepswerven passeren. “Mee aan boord is Wout, die tot zijn pensionering havenmeester was en de omgeving zeer goed kent. Tijdens de rondleiding voorziet hij ons van allerlei interessante weetjes en leuke anekdotes.”

Ook bezoeken ze Sluuspoort en museum Schoonewelle. “De bovenverdieping is gewijd aan het verleden van Zwartsluis. De periode reikt van het begin als fort, de tijd van de turfhandel tot de plaatselijke scheepsbouw. Met behulp van documenten, foto’s en exposities krijgen we spannende inzichten in oude ambachten en het leven van de dorpsbewoners.”

De bootjes komen regelmatig terug in hun verslag. “In de stad zijn botenbouwers voor kleinere plezierboten, maar ook reparatiewerkplaatsen aanwezig. Geen wonder dat Zwartsluis enorm populair is bij pleziervaarders, die van hieruit gemakkelijk het IJsselmeer of de vaarwegen naar Fryslân kunnen bereiken.”

Bij het vertrek uit Zwartsluis per fiets krijgen de oosterburen opnieuw te maken met scheepvaart: de brug is geopend. Vervolgens fietsen ze via Zwartewatersklooster naar Hasselt, waar enkele dagen daarvoor al een blog over verscheen. “Dit charmante stadje, dat eens bij de Hanze hoorde, is werkelijk een tweede bezoek waard”, schrijven ze daarin. Ook in 2017 deden de Duitsers Hasselt aan. Dit jaar waren ze er de dag voor Hassailt begon. 

Veel trappen wachten hen in de kerktoren, die ze beklimmen voor een goed uitzicht over Hasselt. “Een beetje buiten adem stappen we eindelijk naar buiten en bewonderen Hasselt van bovenaf.” Ook een wandeling langs de grachten kan hen bekoren. “Het is hier langs het kanaal sowieso leuk. De weelderige groene lindebomen langs de gracht geven het geheel een bijzondere sfeer. De ene of de andere picknicktafel staat hier aan het water en wordt door de bewoners vaak gebruikt als verlengd terras.”

Op de dag van hun bezoek in Zwartsluis komen ze opnieuw langs Hasselt, maar vervolgen ze hun weg naar Genemuiden. “Nog maar twee dagen geleden verkenden we de voormalige Hanzestad, vandaag stellen we ons tevreden met het uitzicht op de stad vanaf de andere oever. Inmiddels zijn we de rivier overgestoken en hebben we daarmee een keerpunt in onze tocht bereikt. Ga vanaf nu weer noordwaarts naar Genemuiden en neem dan weer de pont over de rivier”, schrijven ze in hun verslag.

In Belt-Schutsloot sluit het tweetal hun bezoek af, met termen als ‘schilderachtig’ en ‘idyllisch’. “Wat een geweldige verrassing aan het einde van onze fietstocht. En een waardige afsluiting van onze driedaagse reis in het noorden van de provincie Overijssel, waar altijd wel iets nieuws te ontdekken valt.”

Lees de reisverslagen, die rijkelijk voorzien zijn van foto’s, hier: destadskoerier.nl/verslagzwartsluis en destadskoerier.nl/verslaghasselt.

Enrico Kolk