Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn BGZ: ‘Kunnen we onze eigen broek nog ophouden?’

Algemeen

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard en dat geldt zeker voor de politiek. Het is dan ook een veel gehoorde opmerking in aanloop naar de verkiezingen. Ook bij BGZ is natuurlijk wel enige spanning hoe deze gaan verlopen. Dit vooral omdat een nieuw kabinet straks voor een groot deel de geldstroom richting onze gemeente bepaalt. Kan de gemeente Zwartewaterland de komende jaren wel zijn eigen broek ophouden en of moet er een nog groter beroep gedaan worden op de portemonnee van de inwoners. De gemeenteraad houdt zich momenteel bezig met de begroting voor komende jaren. BGZ heeft het college in ieder geval een aantal vragen gesteld.

De pont over het Zwartewater verbindt onze drie kernen. Onze fractie heeft meermalen gevraagd om ruimere vaartijden. Vooral het woon-werkverkeer zou daar enorm mee geholpen worden, maar ook in het weekend bijv. bij een bezoekje aan vrienden of familie. In 2025 loopt het contract met de pont af. Bij het vernieuwen van een contract heeft de gemeente het recht om vaartijden te verruimen. Meteen een goed moment om de pont te elektrificeren.

Het college wil tot nu toe niet overgaan tot een onderzoek naar de woningbehoefte van alleenstaande jongeren als starters en er zou ook geen behoefte zijn aan huurwoningen in Genemuiden. Maar onze gemeente is groter!

Vorige begrotingen was er nog expliciet budget voor laaggeletterdheid en dat missen we nu. Landelijk heeft het veel aandacht. Maar hoe bereiken we nu de laaggeletterde digibeet om hem of haar te vertellen dat ze in de bieb moeten zijn voor hulp? BGZ pleit daarom voor een laagdrempelig inloopuurtje voor hulp.

Een ander pijnpunt wordt komende jaren de jeugdzorg. De gemeente moet hierop enorm bezuinigen terwijl de vraag oploopt. BGZ maakt zich hierover grote zorgen.

Hoewel duurzaamheid niet meer weg te denken is, wil BGZ dat de raad zich op korte termijn gaat uitspreken over waar géén windmolens binnen onze gemeente en of het wel zo’n goed idee is om bij bestaande sociale wijken te beginnen met ‘van het gas af’.

De gemeenteraad beslist morgen of ze akkoord gaat met de voorgestelde begroting. Een deel van de inkomsten moet bij onze inwoners vandaan komen en de hoogte van de financiële bijdrage vanuit het Rijk is onzeker. Wellicht hebben we bretels nodig om de broek op te houden.

Fractie BGZ