Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn BGZ: ‘Tijd voor bezinning’

Algemeen

Als kind was 5 december altijd een heel spannende dag. Niet wetende wat zou komen en soms onrustige nachten die daar aan vooraf gingen. De fractie van BGZ overkwam dit de afgelopen weken ook, was in verwarring en vragen stapelden zich op. Dat had in ons geval niets te maken met de komst van de Goedheiligman.

BGZ wil duidelijk hebben hoe bepaalde beslissingen worden genomen door het college. We zijn immers door de kiezers gekozen om hun belangen te behartigen. Daar hoort ook het controleren van het college bij. Zo heeft BGZ het afgelopen jaar meerdere keren het college gevraagd duidelijkheid te geven over de plannen van 10 windmolens van 240m hoogte in de Mastenbroekerpolder. Recent hebben we het college gevraagd om via een tijdlijn inzichtelijk te maken hoe en wanneer er welke gesprekken zijn gevoerd en wat er eventueel besloten is. 

Dat werd ons niet in dank afgenomen. Maar die noodzaak is er wanneer het hele jaar door inwoners tijdens raadsvergaderingen indringende vragen hebben. Vragen over het plan van 10 windmolens van 240 meter hoog in de Mastenbroekerpolder of de bouw van een 34,5 meter hoge fabriek op het industrieterrein Hasselt. Er gaat dan een belletje rinkelen. Het is het onze taak om duidelijkheid te krijgen. BGZ oordeelt dan aan de hand van feiten, niet op basis van aannames. Dáárom heeft BGZ gevraagd naar een tijdlijn. Feiten werden ons ook aangedragen door bezorgde inwoners. Zij hebben WOO (Wet Open Overheid) verzoeken ingediend bij gemeente en provincie. Dit gaf inzage in ongeveer 5000 e-mails en verslagen! 

We zijn enorm geschrokken van de inhoud. Dit kun je niet zomaar onder het tapijt te schuiven, maar vraagt om antwoorden. Wethouder Rietman is hierop bevraagd door ons en andere fracties. Zoals bekend heeft de oppositie hierna het vertrouwen opgezegd in de wethouder. Dit met pijn in het hart, maar de feiten liegen er niet om. BGZ wil dat alle energie gestoken wordt in het welzijn van onze inwoners. Ambtenaren moeten niet overbelast worden met het uitzoeken van zienswijzen of beantwoorden van brieven en het uitzoeken van WOO-verzoeken. BGZ is voor een open en constructieve overheid en daar gaan we de komende drie jaar hard aan werken en dat moet SAMEN. Donderdagavond 8 december is de laatste raadsvergadering van dit jaar. Tijd van overdenking en bezinning komt. BGZ wenst u allen alvast fijne feestdagen en een goed 2023.

Fractie BGZ

Enrico Kolk