Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn VVD

Algemeen

Op het moment dat ik deze column schrijf is het nog oktober. In 2021 was het in die maand al koud te noemen. De winter stond voor de deur en de eerste stamppotten werden gegeten. De gedachte aan het genot van een warme kachel, een goed boek en een glaasje wijn deden me al verlangen naar deze periode. Het is nu wel even anders dan de afgelopen jaren.

Een fleece-deken op de bank, warme kleding aan, de kachel uit, het enige wat rest is het boek en het glaasje wijn. Overdag zijn de temperaturen nog wel aangenaam, maar ‘s avonds koelt het snel af.

Oorzaak: ‘klimaatverandering en oorlog Oekraïne’ zeggen de geleerden. En is dat ook zo? De voorraden van gas zijn optimaal en toch wordt ons voorgehouden dat de kostprijs enorm gestegen is vanwege het verhandelen op de Europese markt. 

Energiemaatschappijen maken bergen met winst en de consument mag dat betalen. De overheid compenseert met tweemaal een bijdrage van € 190 en een energieplafond, maar dat is voor de meesten niet voldoende. De macht die uitgaat van deze maatschappijen is enorm, en soms beangstigend. Want wat als je niet kunt betalen? 

Voor een ontwikkeld land als Nederland is dat bijna niet te bevatten, evenals het nodig zijn van een voedselbank. Het goede werk dat al de vrijwilligers en organisaties doen om een ieder een normaal leven te laten leiden, verdient al ons respect en dankbaarheid.

Toen de Europese Unie op 1 november 1993 werd opgericht, was de gedachte erachter prima, maar men is niet erg doorgeschoten in de uitvoering. Een in NAVO-verband hebben van een krijgsmacht is prima, maar proberen om alle lidstaten gelijk in denken en handelen te krijgen is een niet te realiseren gedachte. 

En dan worden we ook nog overspoeld met de verschillende talkshows waar klimaatactivisten zich vastplakken op de talkshowtafel. Of er worden aanslagen met tomatensoep op schilderijen gepleegd.

Aandacht vragen voor problemen kan ook op een andere manier. Is er dan geen mogelijkheid meer om met elkaar te overleggen en het debat aan te gaan? Misschien ook wel niet, als je kijkt hoe enkele partijen in Den Haag het voorbeeld geven.

Ik kruip nog maar eens dieper onder de fleece-deken, nip even van mijn wijntje en denk even niet aan alle wereldproblemen.

We hebben tenslotte aan de Handelskade in Zwartsluis nog een drijvend probleem op te lossen.

John Smits
Fractievoorzitter VVD

Per abuis is de laatste regel van deze column weggevallen in de gratis editie.