Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn CDA: ‘Bijzondere avond’

Algemeen

Het is zaterdagmiddag, de najaarszon schijnt heerlijk in de kamer wanneer ik aan deze column begin. Mijn dochter van 6 maanden ligt in de box te spelen, wat geniet ik van haar, ze is zo lekker onbevangen. 

We hebben een bijzondere week gehad in de raad. Afgelopen donderdag was geen gemakkelijke gemeenteraadsvergadering, wel een bijzondere. We hebben met elkaar gesproken over verschillende processen in de afgelopen periode. We zijn als gemeenteraadsleden gekozen volksvertegenwoordigers en eindverantwoordelijk voor wat er in de gemeente gebeurt. 

Een van de verantwoordelijkheden die we hebben is het scherp houden van het college. Afgelopen donderdag hebben we elkaar over een paar ingewikkelde zaken aan de tand gevoeld. En dat zijn geen gemakkelijke gesprekken, het schuurt, piept en kraakt. Persoonlijke relaties en persoonlijke waardering staan dan vaak lijnrecht tegenover inhoudelijke punten die aangekaart moeten worden. Dat is lastig. Feedback geven, bevragen en bevraagd worden, zijn dingen die niet altijd van nature als eerste gebeuren maar het houdt ons allemaal scherp. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid in de eerste plaats aan jullie, onze kiezers. 

Voor mij was het als redelijk nieuw raadslid de eerste keer dat ik dit meemaakte. In mijn optiek moeten we blijven werken aan een goede samenwerking tussen oppositie en coalitie. Bij grote onderwerpen, zoals nu met wijzigingen in het landschap, is het goed om elkaar in een vroeg stadium te bevragen. Zodat de belangen helder zijn en we werken vanuit een gezamenlijke visie voor de toekomst van Zwartewaterland. 

Het is gelukkig ook om andere redenen een bijzondere tijd. Ondanks de recessie en de spannende situaties in de wereld vieren we gewoon onze feesten hier. Aankomend weekend vieren wij in de familie het sinterklaasfeest. Wat een gezellige en bijzondere avond is dat in alle simpelheid. Iedereen heeft zijn best gedaan op het cadeau en een mooi gedicht voor iemand anders. En het is altijd leuk en vaak hilarisch om te horen hoe iemand anders over jou geschreven heeft. 

Het mooiste feest van het jaar komt aan het einde van deze maand, het kerstfeest. Kerst is pas ècht bijzonder. Hier kijk ik het meest naar uit, helemaal nu met ons jonge gezin. Dan ben ik zo dankbaar. Met kerst gedenken we de mooiste gebeurtenis, namelijk de geboorte van Jezus als Licht voor de wereld. En dat is ook mijn verlangen om in alles wat ik doe, iets van Zijn licht te laten zien. 

Koen Kerssies
Raadslid CDA