Afbeelding
Foto: Eigen foto

Raadscolumn ChristenUnie: ‘Geef een compliment!’

Algemeen

Wekelijks is er wel een onderwerp dat speciaal onder de aandacht wordt gebracht omdat dit maatschappelijke impact heeft en aandacht verdient. Zo is het van 14 tot en met 18 november de Week van de Werkstress. 

Bijna iedereen ervaart, in meer of mindere mate, wel stress in het leven. Stress is per definitie niet negatief. Een bepaalde hoeveelheid stress is vaak nuttig, het activeert ons, maakt ons energiek en zet aan tot actie. Teveel stress echter geeft spanning en kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat we nodig hebben is een juiste balans, de balans tussen werk en privé, tussen inspanning en ontspanning.

Wat voor de meesten van ons heel herkenbaar is, zijn agenda’s die vol gepland staan. Zeker ook in gezinnen met kinderen komt er soms heel wat aan te pas om alles rond te zetten. Activiteiten voor school, kerk, een vaste sportavond en er is nog veel meer te bedenken. Het vraagt vaak de nodige organisatie en planning om alles in te passen. 

Maar dat hebben we er graag voor over, het hoort er bij en we willen het niet missen! Het brengt ons ook veel: sociale contacten, vriendschappen en ontspanning. We leven ook niet alleen voor onszelf, we zijn er ook voor de ander. Voor de schoolgaanden en werkenden onder ons geldt hetzelfde, naast toekomstperspectief en inkomen brengt school en werk ons meestal een mooie invulling van onze tijd en het gevoel dat we niet aan de zijlijn staan maar mogen bijdragen aan de samenleving.

Wat hierbij triggert is de vraag waarom dit alles bij elkaar dan toch vaak stress oplevert en we zelfs een Week van de Werkstress hebben. Willen we in ons enthousiasme soms te veel? Of leggen we de lat te hoog voor onszelf? 

Uiteraard valt hier heel veel over te zeggen, een eenduidig antwoord is er zeker niet. Wel is het zinvol om na te denken waarom we dingen doen. Vinden we het echt leuk of is het om aan bepaalde verwachtingen te voldoen?

Toch blijkt heel vaak het probleem niet in de tijd te zitten. Vaak heeft het ook te maken met thema’s als waardering, gezien worden en omgangsvormen. En het mooie is, hier kunnen we met elkaar en voor elkaar iets aan doen! 

Ga uit van de goede bedoelingen van elkaar, denk na hoe je feedback geeft en geef elkaar regelmatig een compliment! Dan wordt het voor iedereen leuker.

Bernhard Aalbers
Raadslid ChristenUnie

Enrico Kolk