Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn SGP: ‘Vertrouwen’

Algemeen

Momenteel is de gemeente bezig met het inpassen van de Omgevingswet. U weet wel, die nieuwe wet waar onze overheid al zo’n 10 jaar mee bezig is maar die nog steeds niet definitief is. Eén wet waarin alle wetten op het gebied van onze fysieke leefomgeving eenvoudig zouden moeten worden samengevoegd. Daarnaast ook één digitaal loket die het voor inwoners makkelijker zou moeten maken om vergunningen aan te vragen en projecten te starten. Per 1 januari 2023 zou de wet moeten worden ingevoerd maar deze datum is alweer verschoven naar 1 juli 2023. 

Achter de schermen is de gemeente echter al wel volop bezig met het implementeren. Eén van de onderdelen van de Omgevingswet is participeren. Dus: hoe betrekken we u als inwoner erbij? Onlangs had de gemeenteraad een informatieavond hierover. Hoever gaat nou eigenlijk participatie? Vanaf het allereerste begin van de plannen? Of tot halverwege? Of wordt er aan het eind van het project nog even gevraagd wat u ervan vindt? Wat volgde was een interessante discussie tussen raadsleden over bijvoorbeeld wanneer je de vraag om participatie uitzet? En wanneer je besluiten neemt in het algemeen belang: wat is dan precies dat algemeen belang? Want stelt u zich eens voor: er moet een besluit worden genomen wat het algemeen belang dient maar dat wel grote inbreuk maakt op uw directe leefomgeving. Gaan we dit besluit dan overlaten aan het besluit van de meerderheid? 

De directe omgeving zal toch altijd als eerste moeten worden betrokken? Ook als het over zaken van algemeen belang gaat. U merkt: het is nog niet zo eenvoudig. Goed dus dat de gemeente hier duidelijk beleid over maakt. Na deze informatieavond bleef bij mij hangen dat vertrouwen in elkaar en helder communiceren dé vereisten zijn om goed te participeren. Vertrouwen in ons gemeentebestuur. Vertrouwen van het gemeentebestuur in u als burger. Want we kunnen eenvoudig signaleren dat er weinig vertrouwen is in de overheid. Maar het zoeken naar een gezamenlijke oplossing, vooral als er geen gemakkelijke oplossing voorhanden is, is ingewikkeld. 

Wat helpt zijn bestuurders en een gemeenteraad die niet gaan voor de korte termijn maar die op zijn tijd ook ‘nee’ durven zeggen. Juist met het oog op de lange termijn. Die zich dus niet uit alle macht proberen te onderscheiden maar die gezamenlijk staan voor uw belangen. Door dus niet elkaar maar de zaken waar het echt om draait te controleren. In vertrouwen verder bouwen!

Alfred Beens
SGP Zwartewaterland

Enrico Kolk