Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Foekje Pol neemt voorzitterschap molen over van Jan van der Stege

Algemeen

HASSELT - Voorzitter Jan van der Stege heeft tijdens de Nieuwjaarsreceptie van korenmolen de Zwaluw de voorzittershamer overgedragen aan Foekje Pol-Roorda. Negen jaar lang was hij voorzitter van de molen.

Het was begin 2015 toen Jan van der Stege werd gevraagd om het voorzitterschap van de stichting tot behoud van de korenmolen de Zwaluw op zich te nemen. “Met zijn ruime bestuurlijke ervaring als rentmeester van kerkelijke zaken en landgoederen was hij een zeer welkome aanvulling en de juiste man op de juiste plaats. Zoals het bij meerdere bestuursleden is gegaan werd ook hij binnengehaald met de belofte dat er maar drie of vier keer per jaar werd vergaderd, een minimale tijdsbelasting dus”, blikt de molen terug in een persbericht.

Maar niets bleek minder waar. Al spoedig werd er geconstateerd dat de stalen molenroeden als gevolg van ouderdom waren doorgeroest. Een ernstige situatie met als gevolg dat de molen uit veiligheidsoverwegingen moest worden stilgezet. Daar ging de belofte van de vergaderfrequentie. Er was werk aan de winkel, veel werk voor het hele bestuur, inclusief de nieuwe voorzitter.

Er werd voortvarend een restauratieplan opgesteld en onder het motto ‘De Zwaluw vleugellam? Dat nooit!’ werden vele financiële acties op touw gezet om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen. In het actiejaar 2016 werd er onder de bezielende leiding van Jan veel vergaderd, intern maar ook met externe instanties en er werd volop actiegevoerd. 

Hoogtepunt was de deelname aan landelijke Molenprijs, waar de Zwaluw dankzij de tomeloze inzet van velen als winnaar uit de bus kwam. In 2017 werd de restauratie daadwerkelijk uitgevoerd en afgesloten met een feestelijke opening door de toenmalige commissaris van de Koning in Overijssel, mevrouw Ank Bijleveld, die door Jan in zijn rol als voorzitter en gastheer werd ontvangen.

In de coronaperiode, die in de Hasseltse gemeenschap diepe sporen achterliet, lukte het onder leiding van Jan om de bestuurs- en vrijwilligersactiviteiten door te laten gaan. Dit moest anders dan we gewend waren. Er werd voor het eerst op afstand vergaderd, per mail, per app en per telefoon. Maar het lukte en hij wist de club bij elkaar te houden.

Na bijna negen jaar heeft hij in de onlangs gehouden bestuursvergadering het stokje overgedragen. Bestuur, molenaars en vrijwilligers hebben afscheid genomen van een aimabele voorzitter. 

Standvastig en richtinggevend waar nodig, maar tegelijk gemoedelijk en altijd de samenwerking zoekend. Deze eigenschappen typeren Jan van der Stege en hij heeft ze mogen inzetten ten gunste van de molen, of zoals Jan altijd zei: “onze mölle”.

Foekje Pol-Roorda, heeft de voorzittershamer overgenomen. Foekje is geen onbekende bij korenmolen de Zwaluw. Jarenlang was zij actief als molenaar en nu gaat zij haar bestuurlijke kwaliteiten inzetten voor het behoud van de beeldbepalende molen op de kop van de Stenendijk.

Enrico Kolk